İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa´yı sadece Patrik değil Sezer de davet etti

Papa gelmeden tartışması başladı. Ancak günün sorusu şu: Papa, Bartholomeos’un mu yoksa Sezer’in mi davetini kabul edecek?

15.09.2005

Yeni Papa 16. Benedict’in Türkiye’ye yapmayı planladığı olası ziyaret kelimenin tam anlamıyla siyasi bir bunalıma dönüştü. Fener Rum Patriği Bartholomeos’un 16. Benedict’in Papa seçildikten bir gün sonra Katolik dünyasının ruhani lideri olarak Türkiye’ye davet ederken; Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer’in de Papa’yı Vatikan Devleti’nin Devlet Başkanı sıfatıyla Türkiye’ye davet ettiği ortaya çıktı.

Peki Papa’nın Fener Patriği’nin kuruluş yıldönümü olan 30 Kasım’daki Aziz Andreas Yortusu’na Vatikan Devlet Başkanı sıfatıyla katılması ne anlama geliyor; Katolik Dünyası’nın ruhani lideri olarak gelmesi hangi anlamları taşıyor?

Bugüne kadar yapılan yorumlarda Türkiye’nin Papa’yı devlet başkanı sıfatıyla davet etmeye hazırlandığı konuşuluyordu. Oysa ANAP İstanbul milletvekili Emin Şirin’in Dışişleri Bakanlığı Bilgi Edinme Birimi’ne yönelttiği sorulara verilen cevaplar gösteriyor ki, Türkiye Papa’yı davet etmiş ve davete icabetteki şartları da sıralamış. İşte 25 Ağustos tarihli Dışişleri Bakanlığı Bilgi Edinme Birimi’nin Şirin’e gönderdiği cevaptan bir bölüm: “Papa 16. Benedict’in ülkemize Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabetle ziyarette bulunması durumunda Devlet Başkanları’na uygulanan protokol çerçevesinde ağırlanacağı tabiidir.”

Ekümenik diyecek

Araştırmacı-Yazar Aytunç Altındal, belgede yer alan ifadelerin büyük tartışma yaratacığını belirtiyor: “Papa eğer ruhani lider olarak Türkiye’ye gelirse Bartholomeos’la özel görüşme yapabilir. Ama Vatikan Devlet Başkanı sıfatıyla yapacağı ziyarette Bartholomeos’la yapacağı özel görüşme Türkiye’nin egemenlik haklarına aykırıdır; çünkü devletin resmi davetlisi olarak gelen Papa’nın yapacağı görüşmelerde Türkiye temsilcisinin de bulunması şarttır.”

Ayrıca Altındal bir başka konuya daha dikkat çekiyor: “Papa, Bartholomeos’u ekümenik Patrik olarak kabul ettirmek için geliyor. Vatikan’ın resmi yayın organları da Papa Türkiye ziyaretine ruhani lider sıfatıyla gelmeyi düşünüyor.”

Haber: Bülent GÜNAL

Yorumlar kapatıldı.