İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PAPAZLA PAPA’NIN KİRLİ İTTİFAKI

Papa 16.Benedict ile Fener Papazı Bartholomeos’un İstanbul buluşmasının ardındaki amaç ortaya çıktı. Vatikan, Patrikhane ve İsrail üçlüsünün Ortadoğu’daki misyonerlik faaliyetlerini geliştirmek.

Papa GOP’un misyoneri

Prof.Dr.Manisalı, İsrail, Vatikan ve Patrikhane üçlüsünün Ortadoğu’da güçbirliği oluşturmaya çalıştığına dikkat çekti.

Papa 16.Benedict’in muhtemel Türkiye ziyaretinin siyasi bir olay olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erol Manisalı, Vatikan’nın Fener Rum Patriği Bartholomeos ile işbirliği içerisine germek istediğine dikkat çekti. Prof.Dr.Manisalı, bu ilişkilerdeki asıl amacın Bizans koalisyonunu oluşturmak olduğunu kaydetti. İsrail, Vatikan ve Patrikhane üçlüsünün Ortadoğu’da güçbirliği oluşturmaya çalıştığını ifade eden Manisalı şunları söyledi: Papanın davet edilmesi basit bir protokol meselesi olarak görülmemelidir. 2.Dünya Savaşı sonrasında daha önce görülmemiş bir misyonerlik faaliyeti başlatılmıştır.

PAPA İLE PAPAZIN İŞBİRLİĞİ

Prof.Dr.Manisalı, “Papa genişletilmiş Ortadoğu projesinin misyoner-askeri olarak çalışmaktadır. Papa’nın Türkiye’ye gelişi bu kapsamda anlamlıdır ve bunun arkasını görmeyenler büyük bir yanılgı içerisine düşecektir” diye konuştu. CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ ise, ziyaretin hukuk ve siyaset açısından Papa ve Bartholomeos’un ikili görüşme yaparak deklarasyon yayınlamasının Türkiye’yi siyasetten zor duruma düşüreceğini söyledi. CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen de, Papa’nın Türkiye ziyaretinin dini konuların dışına çıkmasının tepki doğuracağına işaret etti.

Bartholomeos’un ağzı kulaklarında!

Fener Rum Patriği I. Bartholomeos, Papa 16.Benedict’in Türkiye’ye gelmesi için yaptığı davete henüz resmi cevap almadığını belirterek, “Büyük bir ihtimalle gelecektir. Gerek Patrikhanemizi, gerekse Ankara’daki büyüklerimizi eminim ki, sevindirecektir” dedi. Patrik 1.Bartholomeos, çeşitli temaslarda bulunmak üzere özel bir uçakla dün Yunanistan’a gitti.

’Aziz Andrew’ yalanının nedeni:

“İstanbul Kilisesi’ne, dünyada bir umut olarak yaşatılmak istenen zorunlu değişim planının bir parçası olarak, zorla ekümeniklik statüsü kazandırılmak istenmektedir”

Noel Baba Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Karabulut, Papa 16.Benedict’in Türkiye ziyareti ile ilgili ilginç noktalara dikkat çekti. Karabulut, Papa’nın Fener Rum Patrikhanesi’nde Aziz Andrew Yortusu’na katılacağını belirterek, bu katılımın ne anlama geleceğine ilişkin şu bilgileri verdi:

PAPAZIN OYUNU

* Roma (Vatikan) Kilisesi tarafından, tarihin hiçbir döneminde yetkin kilise olarak tanınmayan İstanbul Kilisesi’ne, dünyada bir umut olarak yaşatılmak istenen zorunlu değişim planının bir parçası olarak, zorla ekümeniklik statüsü kazandırılmak istenmektedir.

* İsa’nın ilk Havarilerinden Petrus’un kardeşi olan Aziz Andrew’in İstanbul’dan geçtiği ve kilise kurduğu, tarihin hiçbir zamanında kabul edilmemiştir.

SİYASİ TAVIR

* Onun için, Papa’nın Türkiye ziyaretinin, Fener Rum Patrikhanesi tarafından 30 Kasım 2005 tarihinde kutlanacak olan, Aziz Andrew Yortusuna özellikle denk getirilmiş olması, siyasi bir tavır olarak değerlendirilecektir.

* Gelinen noktada yoksa, Fener Rum Patrikhanesi Roma, Bizans ve Osmanlı döneminde Hristiyan dünyasına kabul ettiremediği Ekümenikliğini, 21.yy’da Laik Türkiye Cumhuriyeti’nde mi elde edecek ve Roma Kilisesine de (Vatikan) tarihinin en büyük hatası mı yaptırılacak? Acaba “zor oyunu bozar” sözü yine doğru mu çıkacak?

Dışişleri Bakanlığı’nın kafası karışık

Papa’nın Türkiye ziyaretine sıcak baktıklarını açıklayan Bakanlığın ziyaretin içeriği ve şekli konusundaki açıklamaları net değil.

DIŞİŞlerİ Bakanlığı Vatikan’ın, “Türkiye’ye gitme arzusu taşıdığını” ve resmi davet beklediğini açıkladığı Papa 16.Benedict’in Türkiye’ye gelmesiyle ilgili tartışmalara farklı boyutlar getirdi! Katolik dünyasının ruhani lideri olan ve aynı zamanda Vatikan Devleti’nin Devlet Başkanı sıfatını taşıyan Papa 16. Benedict’in, Türkiye’ye, Cumhurbaşkanı Sezer’in davetine icabetle ziyarette bulunması durumunda Devlet Başkanlarına uygulanan protokol çerçevesinde ağırlanacağının tabii olduğunu bildiren Dışişleri, Patrik Bartholomeos’un papa’yı, kasım ayı sonunda İstanbul’da yapılacak dini nitelikli Aziz Andrew Yortusuna ruhani lider sıfatıyla davet ettiğinin bilindiğini de açıkladı. Bakanlık, Papa’nın Türkiye’de Bartholomeos ile resmi program dışında serbest zaman programı dahilinde görüşebileceğini ise şöyle açıkladı: “Papa 16.Benedict ülkemizi Sayın Cumhurbaşkanımızın davetine icabetle ziyaret ettiği takdirde, programın Ankara’daki resmi bölümünün hitamını müteakip, arzusuna bağlı olarak, ülkemizin diğer şehirlerini de ziyaret etmesi ve Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos dahil çeşitli şahsiyetlerle resmi program dışında görüşmelerde bulunması öngörülebilecektir.

‘ÖZEL MAHİYETTE’

16.Benedict’in, Türkiye’yi ziyaret etmesi halinde, Patrik Bartholomeos ile görüşmesi özel mahiyette olacaktır. Papa, ülkemizi vatikan Devlet Başkanı sıfatıyla ziyaret ettiği takdirde, bu düzeydeki resmi ziyaretlerde uygulanan program çerçevesinde, Ankara’da bulunmaları ve programlarının elvermesi halinde üst düzey devlet ricaliyle görüşmelerde bulunabilecektir.”

Yorumlar kapatıldı.