İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Pamuk´a dava provokasyon´

AB’nin genişlemeden sorumlu yetkilisi Rehn, Pamuk davası duruşmasının aralıktaki AB zirvesine denk getirilmesini Türkiye açısından ‘provokasyon’ ve ‘yol kazası’ diye niteledi

GÜVEN ÖZALP

BRÜKSEL – Yazar Orhan Pamuk hakkında ‘Ermeni soykırımı’na dair sözleri yüzünden dava açılması, müzakerelerin başlayacağı 3 Ekim öncesinde AB ile ilişkileri gölgeliyor. Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu yetkilisi Olli Rehn, dün Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’na bilgi verirken, Pamuk olayını, Türkiye açısından ‘yol kazası’ diye niteledi. Rehn, Pamuk duruşmasının 16 Aralık’taki AB zirvesine denk gelmesi için de “Tesadüf olabileceğini düşünmüyorum. Buna ancak provokasyon denir” dedi. Türkiye’nin insan hakları konusunda önemli gelişmeler kaydettiğini söylerken, “Ancak önceden kestirilemeyen bazı yol kazaları oluyor” diyen komisyon üyesi, ‘Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlali’ diye nitelediği Pamuk davasının, reformların uygulanması ve Ceza Kanunu konusunda hâlâ yorumlama sorunlarına işaret ettiğini vurguladı.

Rehn, 3 Ekim’de müzakerelerin başlaması için Rum Yönetimi’nin bazı AB ülkelerinin desteğiyle tanınma talep etme ısrarı konusunda ise ‘ılımlı’ bir ton kullandı.

’71 adet veto hakkı var’

Türkiye’nin müzakereler öncesi Kıbrıs’ı tanıma yükümlülüğü olmadığını söyleyen Rehn, “Tanımaması üzüntü verici ama Türkiye kararı oybirliğiyle alındı ve resmi tanıma önşart yapılmadı. Tutarlı olmalıyız” dedi. Rehn, “Türkiye, Kıbrıs’ı ne kadar erken tanırsa o kadar iyi olur” sözleriyle Ankara’nın Rum Yönetimi ile ilişkilerini normalleştirmeden etkileneceği uyarısını ihmal etmedi. Komisyon üyesi, Türkiye’nin Gümrük Birliği Ek Protokolü’nü tüm AB ülkelerine ayrımsız uygulaması gerektiğini anımsatırken, “Aksi halde gümrük birliği ve iç pazar gibi başlıklar açılamaz ve müzakerelerde ilerleme sağlanmaz” dedi. Türkiye’yle açılacak müzakerelerin hiçbir aday için gündeme getirilmeyen sıkı kurallarla donatıldığını da belirten komisyon üyesi, “Müzakere başlıklarının açılıp kapatılması ve katılım antlaşması için üye ülkelerin elinde 71 adet veto hakkı olacak” dedi.

Yorumlar kapatıldı.