İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AİHM’nin azınlık vakıfları ile ilgili kararı 20 Eylül’de

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), azınlık vakıflarının mülkiyetleri sorununa ilişkin kritik kararını 20 Eylül’de açıklayacak.

Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı ve Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı’nın Türkiye aleyhine açtıkları davaları karara bağlayacak olan AİHM, Lozan Antlaşması’nın dinî azınlık vakıflarının mülkiyet haklarına ilişkin maddelerine de yeni bir içtihat getirecek. Strasbourg Mahkemesi, iki vakıf tarafından Türkiye’ye karşı yapılan “mülkiyet hakkı ihlali ve ayrımcılık” başvurusunu geçtiğimiz yıllarda kabul etmişti. Mahkeme, esastan incelemeye aldığı davayla ilgili kararını bu ay içinde açıklayacak. Vakıflar, Yargıtay kararıyla eski sahiplerine iadesi kararlaştırılan binalarının geri iade edilmesini ve azınlık vakıflarının diğer vakıflarla aynı mülkiyet haklarına sahip olmasını talep ediyor.

Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Vakfı, 1943 ve 1967 yıllarında İstanbul’da bağış yoluyla sahip olduğu iki binanın, Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı ise 1952’de bir kısmını bağış olarak, diğer kısmını da 1958’de satın aldığı okul binasının iade edilmesini istiyor. Söz konusu binalar 1992 yılında Hazine Müsteşarlığı’nın, Yargıtay’a yaptığı başvuruyla vakıfların elinden alınmıştı. Yargıtay, 7 Mart 1996’da verdiği kararla Rum vakfının, 30 Kasım 1997 ve 24 Şubat 1998 tarihlerindeki kararlarla da Ermeni vakfının binalarına el koymuştu. Dava Türkiye aleyhine sonuçlanırsa, 1974’te Yargıtay kararıyla el konulan azınlık vakıflarına ait yüzlerce binanın iade edilmesi gerekebilir. AİHM’nin kararı, daha önce iade ettikleri gayrimenkullerini Türkiye’den talep eden azınlık vakıflarını yakından ilgilendiriyor. Emre Demir, Strasbourg

10.09.2005

Yorumlar kapatıldı.