İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

2005 YILI İNSANİ GELİŞİM RAPORUNDA ERMENİSTAN 83. SIRADA

Dün BM Ofisinde, Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ve diplomatik misyon temsilcilerinin de hazır bulunduğu bir toplantıda BM İnsani Gelişim-2005 yılı Raporunun tanıtımı yapıldı.

Ermenistan 2003 yılı verileriyle 177 ülke arasında 83. sırada yerini alırken, BM Daimi Temsilcisi Consuelo Vidal “Uluslararasi İşbirliği Kavşağı: Eşitsizlikler dünyasında destek, ticaret ve güvenlik” genel başlığını taşıyan raporun, 2015 yılına kadar sürecek 3. Binyıl gelişim programları açısından bir kavşak niteliği taşıdığını kaydetti.

Rapora ilişkin açıklamalarda bulunan BM Gel. Prog. ekonomisti Ağasi Mkrtçyan, raporun son 10 yıldaki insani gelişim alanındaki genel eğilimleri tespit ettiğini, 3. binyılın gelişim program hedeflerine ulaşamıyanların kayıplarının gösterildiğini de kaydederken, uluslararası işbirliği alanında; uluslararası ticaret, uluslararası destek ve güvenlik konularının altını çizdi.

Ortalama ekonomik verilerin çoğu halde fakirliği gizlediğini de belirten Mkrtçyan, sosyal eşitsizliğin azaltılması, yolsuzlukla mücadele ve insan hakları konusunda Hükümetlere büyük sorumluluklar düştüğünü hatırlattı.

Mkrtçyan Ermenistan’a ilişkin verdiği örnekte, ortalama ekonomik verilerin büyümeyi göstermekle beraber, erivan dışında fakirliğin %70 daha fazla olduğunu, 2003 yılı verilerine göre Ermenistan’ın Keğarkunik, Aragatsodn, Şirak ve Armavir eyaletlerinde fakirliğin arttığını söyledi.

Ağavni Harutyunyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.