İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

JOTTO MÜZESİ BUGÜN TEKRAR KAPILARINI AÇIYOR

Lins Fonu sponsorluğunda esaslı bir onarım geçiren ve ek binasıyla zenginleşen Ermenistan Ulusal Galeri branşı Kevork Krikoryan (Jotto) Müzesi bugün açılıyor.

1979 yılında açılan müzede, fiziki alanın büyütülmesiyle artık, Gürcü sanat çevresi ve Ermeni-Gürcü Kültür ilişkilerine dair konferanslar da verilecek. Müze açılışı “Tepsinin yuvarlak uzamı” başlıklı Tiflis Ermeni ressamlarının eserlerinden oluşan bir sergiyle yapılacak.

Jotto Kafkasya Hayri Birliği Sanat Okulunda Yeğişe Tadevosyan’ın öğrencisi olmuş, Moskova Vhutemas SSCB Sanat okulunda mimar Vensin ve ressam Ludmilla Popova’nın atelyesinde yetişmişti. Jotto’nun 1920’li yıllardaki eserleri Lunaçarski ve sanat uzmanı Tugenholt tarafından oldukça takdir edilmiş, 60’lı yıllarda Tiflis’ten Erivan’a taşınması sonrasında dikkatleri üzerine çeken sanatçının evi ve atölyesi SSCB’nin önde gelen bilim ve kültür adamları Andrey Saharov, Yuri Lotman, Nikolay Yenokolopov, Yevgeni Yevtuşenko, Leonit Yengibarov, Arseni Gulican, Georgi Boyaciyev vd. tarafından ziyaret edilmişti.

Jotto-Krikoryan Sovyet döneminin sanat ilkelerinden taviz vermeyen ve Moskova Kurçatov Atom Enerjisi Enstitüsü Kültür Evi’nde resimleri sergilenen 3 ressamdan biriydi.

Jotto’nun “Liderin ölümüne yas tutuyorlar” (Erm. Ulusal Galeride bulunmakta) eseri kendi dönemi içinde en iyilerden biri olarak kabul edilirken, Erivan dönemi eserleri arasında “Komitas”, “Vartanank” ve soykırıma ilişkin eserleri sanat eleştirmenleri tarafından oldukça takdir edilmekte.

Müzede Jotto’nun eserleri yanısıra, Gürcistan onursal şövalyelik nişanı sahibi, Jotto’nun hayat arkadaşı, ressam ve şair Diana Ukleba’nın da eserleri sergilenmekte.

Anjela Amirhanyan

Yorumlar kapatıldı.