İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Arınç: Ermenilere alet olmayın

08 Eylül 2005 Perşembe

ANKARA – TBMM Başkanı Bülent Arınç, bugüne kadar sözde Ermeni soykırımı konusunda karar alan 16 ülkenin parlamento başkanına kınama mektubu gönderdi. Arınç, İsviçre, Polonya, Slovakya, Lübnan, Kanada, Arjantin, Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya, Yunanistan, Uruguay, İsveç, Rusya Federasyonu ve Venezuela parlamentolarının başkanlarına gönderdiği kınama mektubunda, “Tarihimizde sakladığımız ya da bizi utandıracak hiçbir şey yoktur” ifadesine yer verdi.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Türkiye’yi soykırım yapmakla itham eden bir kararın kabul edilmesinin büyük üzüntü ve hayal kırıklığına yol açtığını belirtti. Arınç, bu kararın TBMM üyeleri tarafından da büyük bir tepki ve infialle karşılandığına işaret etti. İddiaların tek yanlı ve önyargılı olduğunun altını çizen Arınç, “Konu siyasete alet edilmemeli ve tarihçilere bırakılmalıdır” dedi.

ABD’de yine gündemde

Bu arada, ABD Temsilciler Meclisi Uluslararası İlişkiler Komitesi’nin, sözde Ermeni soykırımının tanınmasına yönelik bir tasarıyı gelecek hafta görüşüp oylamaya sunmayı planladığı öğrenildi. Cumhuriyetçi Parti Illinois Milletvekili ve komitenin başkanı Henry Hyde’ın tasarıyı komiteye getirip oylamaya sunması durumunda, kabul edilme ihtimali yüksek görülüyor. Tasarı, 2000 yılında ABD Temsilciler Meclisi’ne getirilen tasarının neredeyse aynısı olarak görülüyor. O dönemde tasarı, dönemin ABD Başkanı Bill Clinton’ın “ABD’nin ulusal çıkarlarını’’ gerekçe göstererek müdahale etmesiyle, Temsilciler Meclisi Başkanı Dennis Hastert tarafından son anda Temsilciler Meclisi Genel Kurul gündemine getirilmemişti. Öte yandan, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin, sözde Ermeni soykırımından kurtulduğu savunulan bir Ermeni’ye, soykırımın 90’ıncı yıl dönümü kabul edilen Nisan ayında ‘’Ermeni soykırımı’’ ifadesini kullanarak bir mektup gönderdiği ileri sürüldü. Ancak söz konusu mektupla “Amerikan yönetiminin bu konu üzerindeki politikasında hiçbir değişiklik olmadığı’’ açıklandı.

Yorumlar kapatıldı.