İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

MÜSLÜMANLAŞMIŞ ERMENİ YETİMLERİNİ ARIYORLAR

Armenian Mirror Spectator haftalık gazetesinin Londra BBC kaynaklı haberinde, Berke Baş isimli belgesel filmler hazırlayan bir bayanın, ermeni yetimler üzerine bir belgesel hazırlamak üzere memleketi Karadeniz’in Ordu kentine gittiğini bildirmekte. Baş kendi akrabalarıyla görüşmesi sonrasında zamanında ebeveynlerinin de en az 5 Ermeni yetimini evlat edindiklerini öğreniyor.

Son zamanlara kadar Ermeni yetimleri konusu işlenmemekteydi. AB üyelik sürecindeki Türkiye’nin gayretleri ve Emeni Soykırımına ilişkin tartışmalar, bir tabunun daha aralanmasına fırsat yaratmakta.

Baş konuya ilişkin olarakacak. İsanlar neden geçmişi deştiğimi sormakta ve yankı vermekte zorlanmaktalar. Birçok Türk aileler ailelerinde Ermeni üyeler olduğunu reddetmekteler” derken, İstanbul Boğaziçi Üniv. Tarih Prof. Selim Deringil “Biz onların büyük sayı teşkil ettiğini biliyoruz. Hatta Osmanlı yönetimi Ermeni çocukları kurtarıp kendi ailelerinde saklayanları cezalandırmak için gizli bir düzenleme de yapmıştı” diyerek konuya açıklık getirmekte.

İstanbul’da yayımlanan Agos gazetesi editörü Hrant Dink, gazete sayfaları aracılığıyla bu durumdaki akrabalarını arayanlara yardım etmeye çalışırken, Baş’la yaptığı röportajda “Müslümanlaşmış o Hristiyanlar kendiş geçmişleri hakkında konuşmaktan korkmaktalar. Eğer bugün bir türkün ebeveynlerinin Ermeni olduğu ortaya çıkarsa onu ‘gavur’ olarak adlandırırlar ve toplum dışına iterler” diyerek vurgulamakta.

Yorumlar kapatıldı.