İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atina: 6-7 Eylül planı beş yıllık

6-7 Eylül 1955 olayları sırasında Yunanistan’ın İstanbul Konsolosu olan emekli büyükelçi Viron Teodoropulos’a göre, dönemin Başbakanı Adnan Menderes, o günlerde kendisini ziyaret eden Fener Patrikhanesi’nden bir heyete, olayların beş yıl öncesinden planlandığını söyledi.

Teodoropulos’un o dönem yazdığı ve 50 yıl Yunan Dışişleri Bakanlığı’nın çekmecelerinde gizli kalan ‘Eylül Olayları’ başlıklı raporda, ‘Menderes, Patrikhane heyetine, olayların beş yıl öncesinden planlandığını ve örgütlendiğini söyledi’ ifadesi yer aldı. Aynı raporda, 6-7 Eylül olaylarına yol açan gelişmelerin gerçekte 1952’de başladığı, İngiltere’nin Kıbrıs politikası çerçevesinde, Kıbrıs konusunu Türk-Yunan ilişkileriyle bağdaştırma stratejisini uygulamaya koyduğunu ve bu çerçevede İngiliz basın ataşesinin her gün Türk gazetecilere İstanbul Kulübü’nde brifing bile verdiği belirtildi.

Bu arada 6-7 Eylül olaylarının 50. yılında, Yunan basının ilk kez, olaylar unutulmasa da yaraların artık sarılması gerektiğine işaret eden yayın politikaları dikkat çekti.

Yorumlar kapatıldı.