İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ara Martirosyan:MİLLETVEKİLİ SAYISININ 100’E İNDİRİLMESİ OLUMLU SONUÇLAR VE ETKİ BIRAKIR – AZG

Parlamento internet sayfasından, koalisyon iktidarının yeni anayasal değişiklikler paketini içeren taslağın Md. 63’e göre Milletvekili sayısı değiştirilmeksizin 131 olarak bırakılmakta. Ancak iktidar ortakları yanısıra muhalefetten de milletvekili sayısının azaltılmasına ilişkin öneri olmaması, milletvekillerinin her birinin bir sonraki Mecliste yer alabilme olanağını kaybetmeme isteği dışında nasıl açıklanabilir.

3 milyonluk bir ülke için 70-80 milletvekili yeterlidir. Bunu en fazla 100 olarak kabul edebilim. Milletvekili sayısının azaltılması hem bütçe tasarrufu sağlayacak, hem de seçim bölgelerinin büyümesine etki ederek, yöresel nüfuzları fazla kişilerin çoğunluk sistemiyle milletvekili olmaları yerine nispi temsil sistemine dayalı siyasi parti adaylarının ön plana çıktığı olumlu bir sonuç da doğurabilecektir.

Milletvekili sayısının 2003 yılında yapılan halkoylamasına konu olan metninde 100 olarak indirilmesi maddesi Başkan Koçaryan’ın önerisiyle yer almaktaydı.

Milletvekili sayısının azaltılamsının toplum katında da olumlu sonuç doğuracağını zira 2003 yılındaki seçimlerde çoğu vatandaşın oylamada Anayasal değişikliklere bunun için evet demeye hazır olduğunu da bir kez daha hatırlatalım.

Yorumlar kapatıldı.