İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi ifşaat

Başpiskopos Bekçiyan: “Eski Ermeni Patriği Kalustyan eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’la kardeş olduğunu bana söyledi”.

ANNE BİR, BABALARI FARKLI

Almanya Ermeni Cemaati’nin önderi Başpiskopos Karekin Bekçiyan yıllar sonra Yeni Aktüel dergisine aktardı: “Eski Ermeni Patriği Şinork Kalustyan eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’ın anne bir kardeşi olduğunu bana defalarca anlattı…” Ancak bu tarihi açıklama yeni bir sır doğurdu. Çünkü…

İKİ LÜTFİ DOĞAN DA KABUL ETMEDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı yapan iki Lütfi Doğan var. Konya Ermenek doğumlu 11’inci Başkan ve eski CHP’li Bakan Lütfi Doğan “Ben değilim. Siz Gümüşhane’ye bakın” dedi. Gümüşhane Kelkit doğumlu 10’uncu Başkan Lütfi Doğan da kararlı konuştu: “Böyle bir şey olamaz. Bu bir iftiradır.”

Patriğin kardeşi hangisi

Almanya Ermeni Cemaati lideri Başpiskopos Karekin Bekçiyan, 40 yıllık sırrı Yeni Aktüel’e aktardı: Ermeni Patriği Kalustyan ile eski Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan anne bir kardeştir.

Yeni Aktüel, Türkiye’deki Ermeni cemaati içinde yıllardır kulaktan kulağa aktarılan, ancak hiçbir zaman resmen açıklanmayıp, aksine üstü örtülen 40 yıllık sırrı gün yüzüne çıkardı. Almanya Ermeni Cemaati lideri, Ermeni Kilisesi Başpiskoposu Karekin Bekçiyan, Yeni Aktüel’in soruları üzerine, ‘tarihi ifşaat’ı şöyle aktardı: “Ermeni Patriği Şinork Kalustyan, öksüzler yurdunda kalmış, Talas Amerikan Koleji’nde okumuş. Beyrut’ta yaşamış. Ben Marsilya’dayken bir gelişinde kilise idare heyetinden Mırgırdıç Deligazar ile karşılaştılar. O da Sivaslı. Birbirlerini tanıdılar. Deligazar da öksüzler yurdunda büyümüş, oradan da arkadaşçıktılar. Eskilerden, hatıralardan söze girildi. Sohbet koyulaştı. Ben de merak ediyorum ya! Fırsat bu fırsat, bir sorup soruştur bakalım dedim kendi kendime. İşte o zaman anlattı Sayın Kalustyan.”

“ANNESİ GÜLDANE MİYDİ”

“Annesinin kaçırıldığını, kendisinin öksüz kaldığını, annesinin tekrar bir Müslüman’la evlendirildiğini, bu ikinci evlilikten şimdi tam hatırlamıyorum- iki ya da üç çocuğu olduğunu anlattı. Birinin Ankara’da yaşayan bir kadın olduğunu, bir diğerinin ise adının Lütfi Doğan olduğunu ve Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanı olduğunu söyledi. Kalustyan, 1960’larda patrikoldu. 1965’ten sonra annesi onun yanındaydı. Adı Gül mü, Güldane miydi, tam hatırlamıyorum. Ben patrikhanede kaldığım için orada kaldığını iyi biliyorum. Nasıl geldiğini bilemiyorum ama. Kaçmış da mı gelmiş, ayrılmış mı ailesinden ya da terk mi etmişler bilemiyorum. Kudüs’teyken de kalmış yanında annesi. İstanbul’da oğlunun yanında ölmüş zaten.” Yeni Aktüel, patriğin kardeşinin, Diyanet İşleri Başkanlığı yapan iki Lütfi Doğan’dan hangisi olduğu sorusuna yanıt arıyor.

“BENİM ANNEM PULLU HATUN”

Ermeni cemaatinde konuşulanlara, yazılanlara yer veren dergi, anlatılanların Yozgatlı11. Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan’ı işaret ettiğini, ancak hayat öyküsünün Gümüşhaneli 10. Diyanet İşleri Başkanı Lütfi Doğan’a yakın olduğunu belirtiyor. Yeni Aktüel’in sorularını yanıtlayan her iki Doğan da, “Ben değilim” diyor ve işaretleri, kendi annelerini ve yaşadıkları yerleri anlatarak çürütmeye çalışıyorlar. 10. Başkan, annesinin adının “Pullu Hatun” olduğunu söylüyor, 11. Başkan’ı işaret ederek de “O arkadaşımızın babasını tanırım. Ama, annesini tanımıyorum” diyor. 11. Başkan ise 10. Başkan’ı işaret ederek “Ermeni arıyorsanız, Gümüşhane’ye bakın” diye konuşuyor.

Yorumlar kapatıldı.