İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kilise kavgası

Antalya’da Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlı bir kilise açılması için Konsolos Sergey Alifanov’un öncülüğünde çalışma yürütülüyor. Girişimciler, açılışa Rus Patrik II. Aleksei’yi de davet edecek

ANTALYA’DA kendi okullarını, kendi restoranlarını açan Ruslar şimdi de Rus Ortodoks Kilisesi’ne bağlı bir kilise açmak için çalışma başlattı. Rus kilisesinin açılması konusunda önderliği ise Türk turizmciler ile Rusya’nın Antalya Konsolosu Sergey Alifanov yapıyor.

Rusya’nın Antalya Konsolosu Sergey Alifanov kentte yaşayan Ortodoks inancına mensup Rus nüfusun en büyük beklentisinin kilise olduğunu açıkladı. Bu konuda kendilerine sürekli talep geldiğini bildiren Sergey Alifanov, ‘Konuyu Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili makamlarına iletip, bu konuda gereken iznin verilmesini isteyeceğiz’ diye konuştu.

Girişimcilerin başında yer alan Biz Travel’in sahibi Sinan Yalçın, ‘Ruslar evlilik ya da başka nedenlerle Türkiye’ye gelip yerleşiyor. Benim eşim de bir Rus. Ama Ruslar’ın ibadet edebilecekleri bir kiliseleri yok. Türk hükümetinden destek bekliyoruz’ dedi.

Rum Patrikhanesi’nin bu projeye karşı çıkabileceğine dikkat çeken Yalçın, ‘Elbette, bu projeye Rum Patrikhanesi ile bazı çevreler karşı çıkacaktır. Ama karşı çıkmak yerine neyin doğru olduğuna bakmak gerekir. Proje gerçekleştiğinde Türkiye’ye büyük bir pozitif getiri sağlayacaktır. Rusya’daki bütün gazetelerde bu kilise birinci sayfadan verilecektir. Bu kiliseyi açmak için Rus Ortodoks Kilisesi Patriği ikinci Aleksei’yi de davet edeceğiz. Bugün Türkiye’de Musevi cemaatinin, Ermeniler’in, diğer mezheplerden Hıristiyan cemaatinin kilisesi var. Neden Rus Kilisesi olmasın’ diye konuştu.

Projeye destek veren Antalya Hava Limanı Birinci Dış Hatlar Terminali’nin Genel Müdür Yardımcısı Hasan Kökçü de ‘Yurtdışında yaşayan Türkler’e ve Müslümanlar’a tanınan imkanları, Türkiye’ye yerleşen hristiyan nüfusuna da tanımalıyız. Bundan korkmamalıyız’ dedi.

Noel Baba karşı

Noel Baba Vakfı Başkanı Muammer Karabulut, ise kilisenin kurulmasına karşı çıktığını söyledi. Karabulut, ‘Fener Patrikhanesi, kendisini tüm Ortodokslar’ın temsilcisi olarak görüyor. Ruslar ise Fener Patrikhanesi’nin ekümenikliğini kabul etmiyor. Bu nedenle, Ruslar’ın kilise açması Fener Patrikhanesi’nde rahatsızlığa yol açacaktır’ dedi.

Mustafa KOZAK / ANTALYA

Yorumlar kapatıldı.