İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

6-7 Eylül olaylarında gözden kaçanlar

tv8’de bu akşam yeni bir belgesel ekrana geliyor: “Utancın Tarihi: 6-7 Eylül 1955”. Mehmet Ali Birand ve Rıdvan Akar yönetiminde hazırlanan belgeselde, Yassıada’da bir dönemin bitişi ve üç idamla sonuçlanan davanın tutanakları 6-7 Eylül olaylarıyla ilgili gözden kaçan ayrıntılar gün ışığına çıkıyor.

“Utancın Tarihi: 6-7 Eylül 1955” belgeselinde olayların bugüne kadar tartışılmayan gerçekleri, dönemin tanıklarının ağzından ve özel arşivlerden çıkan fotoğraflarla ekrana geliyor.

Olayların, dönemin hükümeti tarafından Londra’daki Kıbrıs pazarlığında Yunanistan’a karşı bir komplo olup olmadığı da tartışılacak. Selanik’te “Ata’nın evine atılan bomba” ertesi gün nasıl İstanbul, İzmir ve Ankara’ya aynı anda düştü? Dönemin hükümetinin Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun İngiltere’den gönderdiği telgrafın sırrı neydi? gibi sorular da cevap buluyor. Belgeselde ayrıca, dönemin emniyet teşkilatı mensupları ve İstanbullu tanıklarıyla, olaylardan sonra Yunanistan’a göç etmek zorunda kalan mağdurları yaşadıklarını anlatılıyor. tv8 / 21.00

Yorumlar kapatıldı.