İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`MÜZAKERELERİN BAŞARILI GİDİŞATI GİZLİLİĞİN KORUNMASINA BAĞLI´

Dış İşleri bakanlığı Basın Ofisi’nden verilen bilgiye göre Bölge ziyareti çerçevesinde AGİT Dönem Bşk. ve Slovenya Dışişleri Bakanı Dimitri Rupel 5-6 Eylül tarihlerinde Erivan’ı ziyaret edecek. Rupel; Ermenistan ve Dağlık Karabağ (DK) devlet başkanları ve Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan’la görüşmelerde bulunacak.

Başkanlar Koçaryan ve Aliyev’in Kazan buluşması sonrasında AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları Slovenya’nın başkenti Lublyana’ya Rupel’i Kazan müzakerelerine ilişkin bilgilendirmek üzere gitmişlerd. Hatırlatalım Rubel DK meselesine ilişkin olarak bu sorunu BDT’deki diğer etnik sorunlardan farklı olarak değerlendirmekte ve DK’yı tartışmalı alan olarak addetmekte.

AGİT Dönem başkanının Erivan ve Bakü ziyaretleri sonrasında eşbaşkanlar müzakerelerin Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanları düzeyinde gerçekleşmesi yönünde hazırlıklara başlayacaklar. Bu buluşmanın Eylül sonu Ekim başında gerçekleşmesi beklenmekte.

AGİT Rus eşbaşkan Yuri Merzlyakov “Mediamax”ın Kazan buluşması sonrasında devlet başkanlarının neden az konuştuklarına ilişkin soruya, tarafların ayrıntıların açıklnmamasına ilişkin sözleştikleri şeklinde yanıtladı. Merzlyakov Bakü ANS TV’ye yaptığı açıklamada “Müzakerelerin başarılı gidişatı gizliliğin korunmasına bağlı” diyerek kaydetti. Merzlyakov, eşbaşkanların Koçaryan-Aliyev buluşmasının yıl sonuna kadar gerçekleşmesi için gayret göstereceklerini de vurgularken, eşbaşkanların bölge ziyaretinin de Aralık ayına kadar gerçekleştirilmesinin öngörüldüğünü belirtti.

Dağlık karabağ’ın bağımsızlığının 14. yılı kutlamalarına katılmak üzere dün Stepanakert’i ziyaret eden Robert Koçaryan gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenistan ve Azerbaycan devlet başkanlarının Kazan buluşmasından olumlu intibayla ayrıldıklarını iafde etti ve “Müzakere süreci olumlu eğilimlere sahip…Dağlık Karabağ ticaret konusu olamaz, buna tüm Ermeni halkı hemfikirdir” dedi.

DKC Cumhurbaşkanı Arkadi Hugasyan ise sorunun sadece barışçı yoldan çözümünü arzuladıklarını ifade etti ve “halkımız emin olabilir ki, geri döndürülemez kayıplar pahasına kazanılmış Karabağ’ın bağımsızlığını kimse bizden alamaz” diyerek sözlerini vurguladı.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.