İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mektubu açmadım

Hürriyet Yazı İşleri Müdürü Tufan Türenç’e konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, KKTC konusunda kendilerine yönelik baskıları umursamadıklarını belirterek, şunları söyledi: Yunanistan, büyükelçimizi çağırıp nota verdi. Aldırmadık. Rumların başkanı mektup gönderdi, bakmadan bir kenara koydum.’

AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e, Başkanlık Sarayı’nda yaptığımız söyleşide ilk sorum Kıbrıs oldu. İzolasyonun kaldırılması için ilk adımı atmalarının Kıbrıs ve Türkiye’de büyük bir mutlulukla karşılandığını söyledim ve çok merak ettiğim soruyu sordum:

Uçak seferlerini başlatma kararınızı açıkladığınızda ve bunu başlattığınızda size bir yerlerden baskılar geldi mi?

Geldi ama ben bunları baskı olarak görmüyorum. Çünkü kimse bize baskı yapamaz. Onun için reaksiyon diyelim. İlk tepki Yunanistan’dan geldi. Büyükelçimizi çağırıp nota verdiler. Ama biz aldırmadık. Sonra Rumların başkanı bana mektup gönderdi. Onu aldım, bakmadan bir kenara koydum.

Mektubu yollayan Papadopulos muydu?

(Bu soruma Aliyev hiç ummadığım anlamlı bir yanıt verdi)

Bilmiyorum. Adını bile hatırlamıyorum.

Bu adımı atmak için ne zaman karar vermiştiniz?

Geçen yıl ‘Azerbaycan, Kıbrıs’ta izolasyonun kaldırılması için adım atacak’ demiştim. Medya benim bu sözlerime inanmadı, hatta birçok eleştiriler yaptı. Ama ben sözümde durdum. Şimdi bu adımı öteki Türk cumhuriyetleri de izlemeli. Şimdi sıra onlarda.

Bu adımı yenileri izleyecek mi?

Biz elimizden geleni yapacağız. Çünkü biz inanıyoruz ki Kıbrıs izolasyondan kurtulmalıdır. Bu haksızlık sona ermelidir. ‘Hayır’ diyen cezalandırılsın. Oysa ‘Evet’ diyen cezalandırılıyor. Bunu anlamak olanaksız. Bu kabul edilemez.

BİR MİLLET İKİ DEVLET ASLA DEĞİŞMEZ

Türkiye’yle ilişkileri değerlendirir misiniz?

Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler çok iyi. Daha da iyi olacak. Bölgede Türkiye ile Azerbaycan’ın katılmadığı bir proje gerçekleşemez. Haydar Aliyev’in ‘Biz bir millet, iki devletiz’ sözü bizim için değişmez bir ilkedir. Sanırım bu her şeyi anlatmaya yetiyor.

Karabağ er geç bizimdir

AZERBAYCAN, Dağlık Karabağ konusunda son derece duyarlı ve öfke dolu. Her Azeri, bir gün o toprakların geri alınıp oraya Azerbaycan bayrağının dikileceğine yürekten inanıyor. İlham Aliyev, geçtiğimiz günlerde Kazan’da Ermenistan Cumhurbaşkanı Koçaryan’la sorunun çözümü için görüştü. Bu konuyu sordum.

Çözüm için bir umut doğdu mu?

Henüz bir sonuç yok. Ermeniler, Dağlık Karabağ’a özerklik vermemizi bekliyorlar. Bunu vermemiz mümkün değil. Bizim için Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü çok önemli. Ben Koçaryan’a ‘Orada yaşayan Ermenilerin güvenliğini sağlarız. Onların tehlikeyle karşı karşıya kalmasına izin vermeyiz’ dedim. Ama onlar topraklarımızdan çekilmek istemiyorlar.

RİCE BENİ ARADI

Amerika çözüm için baskı yaptı mı?

Dışişleri Bakanı Rice beni aradı. Çözüme ulaşmamızı istediklerini söyledi. Benim anlamadığım şu: İşgalci olan Ermenistan. Neden cezalandırılmıyor. Biliyorum, Ermeni lobisi güçlü. O buna engel oluyor. Bu durum son derece adaletsizdir.

Rice, Koçaryan’a da telefon etmiş mi?

Sanırım etmiş. Çünkü Koçaryan’da biraz yumuşama olduğunu gördüm ama bu bizi çözüme götürecek kadar değil.

Çözüm umudu biterse…

Her şeyi yaptık. Ermenistan, uluslararası kuruluşların kararlarını dinlemiyor. 1 milyon insanımızı yerinden yurdundan etti. Batı, gidin anlaşın, diyor. Bu durumda nasıl anlaşalım. Her yolu deneyeceğiz. Sonra oturup düşüneceğiz.

GEREKİRSE SAVAŞIRIZ

Savaşı göze alabilecek misiniz?

Alırız. Çok güçlüyüz. Ermenistan karşımızda duramaz. Ama biz savaş istemiyoruz; çünkü çok insan ölecek. Ben şuna inanıyorum ki o toprakları er geç alacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın.

Yorumlar kapatıldı.