İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ERİVAN RUS-TÜRK YAKINLAŞMASINA OLUMLU BAKIYOR

Robert Koçaryan Dağlık Karabağ sorununda “temkinli iyimser”

Dün Devlet Başkanı Basın sözcüsü Viktor Soğomonyan, resmi Erivan’ın Rus-Türk yakınlaşmasına ve Vladimir Putin-Recep Erdoğan yakın bağlarına olumlu baktığını açıkladı. Bu yakınlaşmanın ilerde Ermenisdtan ve Türkiye arasındaki karşıtlıkları aşmada belli ölçüde ‘potansiyel aracılık’ işlevi de görebileceğini ifade eden Soğomonyan, Rus-Türk ilişkilerinde olduğu gibi Rusya-Azerbaycan işbirliğinin derinleşmesini de olumlu olarak algıladıklarını söyledi.

Erivan’ın Ankara’yla önşartsız diplomatik bağ kurma arzusunu teyid ederken, “Ermeni Soykırımının uluslararası düzeyde tanınması konusunun, dış politika gündemine getirilmesinin, Erivan-Ankara ilişkilerinde Ermnistan’ın önşartı anlamına gelmez mi? ” sorusuna Soğomonyan Başkan Koçaryan’ın Soykırımının 90. yılı vesilesiyle Erivan’da yapılan uluslararası konferanstaki konuşmasından şu pasajla cevapladı: “Geçmişi acıyla hatırlıyoruz, kinle değil”. Soğomonyan Ermenistan’ın Türkiye’yle diyalog tesis etmeye hazır olduğunu ancak “kurbanların hatırasını ve 1915’i Soykırım olarak adlandırmayı unutmayacağını” bir kez daha teyid etti.

Soğomonyan Karabağ sorununa ilişkin olarak, Başkan Koçaryan’ın “temkinli iyimser” olduğunu belirtti ve Azerbaycan tarafının yorumlarına cevap vermeyi gereksiz bulduklarını zira Azerbaycan’ın kendi resmi açıklamalarının birbirleriyle çeliştiğini söyledi. Son dönemde Rus basınında özellikle “Nezavisimaya Gazeta”da Ermeni ve Koçaryan karşıtı yazılara ilişkin olarak Soğomonyan bunların ilgili gazete ve yazarlarının görüşleri olarak kabul edilmesi gerektiğini ifade etti.

Devlet başkanının yıl sonuna kadarki ziyaret grafiği de açıklandı. Buna göre Robert Koçaryan’ın Slovenya, Belçika ve Yunanistan’ı ziyaret etmesi beklenmekte.

Tastul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.