İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ceza alırsa eski TCK uygulanacak

Özden ATİK / İSTANBUL

Yazar Orhan Pamuk’un, ‘1 milyon Ermeni, 30 bin Kürt öldürüldü’ sözleri üzerine açılan davada, eski-yeni TCK tartışması çıktı. Hukukçular, Pamuk’un suçlandığı ‘Türklüğe hakaret’ suçuna yeni TCK’nin 3, eskisinin 1 yıl hapis öngördüğünü belirttiler. Bu durumda, Pamuk hakkında mahkûmiyet çıksa bile daha lehte görünen eski TCK uygulanacak.

KANUN SANIK LEHİNE UYGULANIR

Avukat Fikret İlkiz, davanın yeni TCK’ya göre açılması, suç tarihinin eski TCK dönemine denk düşmesiyle ilgili, ‘Sanık lehine olan kanun uygulanır. Kural bu. Suçun işlendiği tarihte, yürürlükte bulunan yasa sanık lehine ise, o uygulanır. Aleyhe olan kanun sanığa uygulanmaz. Davanın sonradan açılmış olması bu kuralı ortadan kaldırmaz’ dedi.

UYUM YASALARIYLA DEĞİŞTİ

Eski TCK’da, suçlamaya denk düşün 159. madde, AB’ye uyum yasaları doğrultusunda üç kez değiştirildi, 1-6 yıl ağır hapis öngören yaptırım, indirildi. Üçüncü değişiklik sonrası eski TCK’nın 156. maddesi en son, asliye cezalık olan bu suçla ilgili soruşturmalarda Adalet Bakanlığı’nın iznini ve 6 ay 1 yıl arası hapis öngörüyordu. Yeni TCK’nın 301. maddesi ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis öngörüyor. Bu durumda, Pamuk mahkûm olursa lehte görünen eski TCK uygulanacak.

PEN: Dava AB adayına yakışmadı

ULUSLARARASI Yazarlar Birliği’nin (PEN) Almanya şubesi, Orhan Pamuk hakkında açılan dava nedeniyle bir açıklama yaptı. Birlik, ‘Türklüğün küçük düşürülmesi’ iddiasıyla dava açılmasının fikir özgürlüğüne saldırı olduğunu savundu.

Bunun, ‘AB’ye üyelik müracaatında bulunan bir ülkeye yakışmadığını’ kaydeden dernek, Pamuk’un yazdığı romanlarda Türkiye’deki etnik, dini ve siyasi çatışmaları ele alarak ‘ülkesine büyük hizmetlerde bulunduğunu’ ileri sürdü. PEN, ‘Çünkü Türkiye, iç çatışmalarını sadece, tarihinin karanlık sayfalarıyla da yüzleşmesi halinde çözebilecektir’ yorumunu yaptı.

Yorumlar kapatıldı.