İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tanıma gerekmez limanları açın

Zeynel LÜLE / BRÜKSEL

Brüksel’de biraraya gelen AB büyükelçileri, Rum kesimini tanımadığını deklarasyonla ilan eden Türkiye’ye karşı deklarasyon yayınlama kararı aldı.

AB büyükelçileri, Rum Kesimi’ni tanımadığına ilişkin deklarasyon yayınlayan Türkiye’ye karşı, 7 Eylül’de deklarasyon yayınlama kararı aldı. Karşı deklarasyonda, Türkiye’nin Rumları tanımama kararına rağmen, tüm hava ve deniz limanlarını Rumlara açması istenecek. AB Komisyonu da dün ‘Türkiye limanları açsın’ çağrısı yaptı.

AVRUPA Birliği Türkiye’ye ‘limanlarını Rumlara aç’ çağrısı yapacak. AB’nin Brüksel’deki Daimi Temsilcileri (COREPER) dün yaptıkları toplantıda, Türkiye’nin ‘Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanımadığına’ yönelik yayınladığı deklarasyona, ‘karşı deklarasyon’ yayınlama kararı aldı. Ancak bu deklarasyonun yazımı, 7 Eylül’de gerçekleşecek olan bir sonraki toplantıda yapılacak. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn’in sözcüsü Christina Nagy de dün yaptığı açıklamada, limanların açılması yönünde talepte bulundu.

KARŞI DEKLARASYON

Dün ‘Türkiye gündemli’ toplanan AB Daimi Temsilcileri, önce Türkiye ile ilgili ‘Kıbrıs deklarasyonu’nu ele aldılar. Daha sonra ise müzakerelere ‘yol haritası’ oluşturacak ‘Müzakere Çerçeve Belgesi’ konusunu tartıştılar. AB’nin 25 ülkesi, gümrük birliğini 25 ülkeye genişleten ek protokolün Türkiye tarafından imzalanmasından sonra yayınlanan ‘Rumları tanımıyorum’ şeklindeki deklarasyona karşı bir deklarasyon yayınlanmasını benimsedi.

Deklarasyonla ilgili değerlendirme, AB Dışişleri Bakanları’nın bugün Galler’deki toplantısında yapılacak ve yazımı ise 7 Eylül’e bırakılacak. Deklarasyonda Türkiye’ye ‘Gümrük Birliği’ne eksiksiz uyun’ çağrısı yapılacak, AB’nin 25 ülkeden oluştuğu ve ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin’ AB ülkesi olduğu hatırlatılacak. AB ayrıca Gümrük Birliği’nin ‘eksiksiz uygulanmasının’ anlamının, tüm AB ülkelerine Türk hava ve deniz limanlarının açılması olduğunu belirtecek.

Kıbrıs Rum yönetimi ise, karşı deklarasyonu dengesiz ve kabul edilemez ilan ederek, İlerleme Belgesi’nde istedikleri olmaz ise, Türkiye’nin tam üyelik görüşmelerine başlayamayacağı tehdidinde bulundu.

Yorumlar kapatıldı.