İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Milli Servet´e ihanet

3.nesil cep telefonu lisans hakkı (CDMA) ihaleden bir gün önce mesai bittikten sonra Ermeni OGER’e bedelsiz olarak verilerek Türkiye Cumhuriyeti milyarlarca dolar zarara uğratıldı.

AHLAK DIŞI İHALE

Bakanlık yaptığı dönemde Türk Telekom’un özelleştirilmesine karşı çıkan Enis Öksüz, Kemal Derviş’in diretmesi sonucu görevinden istifa etmişti. Eski Bakan, “Türkiye’nin güvenliğini tehlikeye atarak, Türk Telekom’u Ermeni yanlısı OGER’e peşkeş çektiler. Ahlaki temelleri eksik bir ihaleyle Türk düşmanlığını gizleyen bu firmaya haksız kazanç sağladılar” diyerek hesap sorulmasını istedi.

HESAP SORULSUN

Enis Öksüz, OGER’e bedava verilen 3.nesil cep telefonu lisans hakkı(CDMA)nın ihaleye giren diğer şirketlerden gizlendiğini söyleyerek, “Lisans hakkını Telekom, Telekomünikasyon Üst Kurulu’ndan 3 kez istemesine rağmen vermediler. Ama ihaleden bir gün önce mesai bittikten sonra bedelsiz olarak devredip devleti göz göre göre milyarlarca dolar zarara uğrattılar” dedi.

Telekomünikasyon Kurumu’nun değeri milyarlarca dolar edebilecek CDMA (Code Division Multıple Access) diye isimlendirilen, 3.nesil cep telefonu lisans hakkını özelleştirme ihalesinden bir gün önce ve mesai saati bittikten sonra ihalesiz ve bedelsiz olarak OGER TELEKOM’a tahsis etmesi tartışma yarattı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz, piyasada araç telefonu olarak da bilinen Analog yapıdan sayısal yapıya geçiş konusunda TürkTelekom’un daha önceleri Telekomünikasyon Üst Kurulu’na 3 kez müracaat ederek kendilerine devredilmesini istemelerine karşın olumsuz cevap verildiğini söyledi.

Bedelsiz devir tartışma yarattı

Telekomünikasyon Üst Kurulu’nun kendilerine yapılan başvurular karşısında bu meselenin bir frekans tahsis meselesi olduğunu ve ancak ihaleyle devredilebileceği cevabını verdiğine dikkat çeken Öksüz, “İşin ilginç yanı bu konu medyada gereken ilgi ve desteği görmedi. Türkiye’de olan bu olay başka bir ülkede olsa hükümetleri götürürdü. Bu konu madem ki frekans tahsis meselesiydi, değeri yüksekti neden ihaleden bir gece önce ve üstelik bedelsiz devrettiler? Bu konunun medyada yer almaması da oldukça ilginç. Herkes hala suskunluğunu bozmuyor ve ben bu durumu çok garip buluyorum.” dedi.

OGER Grubu baş ağrıtacak

Yapılan devir işlemi hakkında soruşturma açılması gerektiğini savunan Öksüz şunları kaydetti: “Bu ihalenin ahlaki temelleri eksiktir. Bu bir firmaya haksız kazanç sağlamaktır. Bu satışla sektör yabancı tekeline açık hale getirilmiştir. Sektörde güvenliğimiz tehlikeye girmiştir. Kurumun, ‘Peşkeş’ denilecek bir fiyatla üstelik ihaleye katılan diğer firmalardan da saklanılan CDMA konusuyla OGER’e verilmesi konusu aydınlığa kavuşturulmalıdır. Bu ihale neden İtalyan şirketinin de bulunduğu OGER firmasına verilmiştir? Telekom ihalesinin şartnamesi gizli kalmıştır, tartışılmamıştır. İhaleye girecek firmalar önce onaylanıp sonra şartname almıştır ki en çok üstünde durulacak konulardan birisi de budur. Bu çok garip ve kokuların geldiği bir yoldur. CDMA’nın sessiz sedasız devredildiğinden diğer şirketlerin haberi olmamıştır. Taraflardan birini kayırma, ihaleye fesat karıştırma bu işi yapanların başını çok ağrıtır”

OGER firmasının Romanya’da CDMA sistemini kurduğuna da dikkat çeken Öksüz, “Romanya’da bu sistemi kuran OGER’in sistem ve malzeme destek hizmetlerini İngilizler karşıladı. OGER grubu ile İngilizlerin iş birliği ileride Türkiye’yi zor duruma sokacaktır” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.