İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`ERMENİSTAN `KARS-AHALKELEK-TİFLİS´ DEMİRYOLU İÇİN MÜCADELE EDECEK´

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan “Türkiye’nin Ermenistan’ı ablukada tutma politikasından ötürü işlemeyen ancak varolan Kars-Gümrü Demiryolu hattı olmasına rağmen, Gürcistan ve Azerbaycan’ın Ermenistan’ı baypas eden Kars-Ahalkelek-Tiflis Demiryolu hattı için maddi yatırım yapmaya ahlaken hakları olmadığını” söyledi.

“Sınırlı uluslararası ve iç finansal kaynakların yeni bir hat inşaatı için harcanmasının anlamsız olduğunu” kaydeden Oskanyan Ermenistan’ın başlangıç aşamasında Kars-Gümrü demiryolunu kullanmamaya hazır olduklarını ve sadece transit geçiş amacıyla ülke sathını Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan arasında demiryolu bağlantısı kurulması için tahsis etmeye hazır oldukları belirtti.

Birkaç gün önce Gürcistan Dışişleri bakanlığının, Tiflis’in aralarında Ermenistan’ın da bulunduğu hiçbir devlete Kars-Ahalkelek-Tiflis Demiryolu inşaatına engel olamıyacağına dair tehditvari sözlerine ilişkin olarak Vartan Oskanyan, Ermenistan’ın bölgesel projelerle korkutulmasının imkansız olduğunu ve hatta Kars-Ahalkelek-Tiflis demiryolu hattı inşa edilse dahi ‘Ermenistan’ın haritadan yokolmayacağı ve gelişeceğin’ bir kez daha tekrar etti

Basın toplantısında Karabağ Sorunu’na ilişkin yaptığı açıklamda Oskanyan; Kazan’daki devlet başkanları buluşmasından bir sonuç alınmamakla beraber, buluşmaların dışişleri bakanlarının buluşması için zemin hazırladığını ve sorunun çıkmazda olmadığını bir kez daha kaydetti ve tarafların ülkelerinin önüne çözüme ilişkin henüz bir program koyma aşamasında olmadıklarını hatırlattı.

Yıl sonuna kadar Letonya ve Finlandiya devlet başkanlarının resmi bir ziyaretle Ermenistan’a geleceklerini de söyleyen Oskanyan, Devlet başkanı Koçaryan’ın “Brüksel ve bir diğer ülkeyi” ziyaret edeceğini belirtti. 5-6 Eylül’de AGİT Dönem Bşk. Dimitri Rubel’in Ermenistan’ı ziyaret edeceğini de hatırlatan Oskanyan kendisinin Eylül ayında Strazburg, Venedik ve Polonya’yı ziyaret edeceğini de sözleri arasında kaydetti.

Tatul Hakobyan

Yorumlar kapatıldı.