İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mezitlili ülkücüler gazanız mübarek olsun mu?

Özdemir İnce

GAZETEMİZDE (24.08.05) yayınlanan bir haberi özetleyerek başlayalım işe: Mersin merkeze bağlı Mezitli Beldesi’nin Viranşehir Mahallesi’nde 2002 yılında MHP’li Nuri Hocaoğlu döneminde yaptırılan parka 10 CHP’li, 4 MHP’li ve 1 AKP’li üyeden oluşan Mezitli Belediye Meclisi’nin oybirliği ile ‘Pompeipolis Liman Parkı’ adı verilmiş.

Bu adı beğenmeyen bazı vatandaşlar parka ‘Ertuğrul Gazi’ adı yazılı bir tabela asmışlar. Belediye bu tabelayı kaldırıp yerine yasal ve hukuki tabelayı astırmış.

Bunun üzerine Ülkü Ocağı’nın ülkücüleri, sprey boya ile park tabelasındaki adları kapatıp üzerine ‘Ülkü Ocakları’ imzasını atmış. Bununla yetinmeyip ‘Pompeipolis Kazı Evi’ tabelasını da boyamışlar ve ‘Hesap Soracağız’ diye yazılar yazmışlar.

SAVCILIK GÖREVE

Mezitli Ülkü Ocağı Başkanı Ali Özsoy, tabelaları kendi mensuplarının boyadığını doğrulamış ve ‘Ertuğrul Gazi isminin yerine Yunanca bir isim verilmesi utanılacak bir davranıştır’ demiş.

Hemşerilerimize tarih dersi vermeden önce, Mersin emniyetini ve savcılığını göreve davet edelim. Ortada bir Belediye Meclisi’nin aldığı hukuki kararı zorla değiştirme girişimi ve kamu malına zarar verme fiili söz konusu. Mersin büromuzdaki arkadaşlarımdan öğrendiğime göre, Başkan Ali Özsoy’un itirafına karşın Mezitli Ülkü Ocakları’na karşı herhangi bir hukuki girişimde bulunulmamış. İlgililerin bu türden yasadışı eylemlere göz yumacaklarını düşünmek bile istemiyorum.

GECEKONDU MU BU?

Değerli ülkücü hemşerilerim kusura bakmasınlar. Eskiler bir gün Mezitli’de Türkçü-Milliyetçi ülkücülerin yaşayacaklarını bilemedikleri için bizim Viranşehir dediğimiz yere Soli/Soloi/Pompeipolis adını vermişler. Soli/Soloi’nin MÖ 580 yılında kurulduğu sanılıyor. Yani Soli adı tamı tamına 2585 yaşında. Bir gecekondu mahallesinin adı değil, görkemli bir kültür ve uygarlık kentinin adı. Bu nedenle böyle bir yere kimsenin ‘Ertuğrul Gazi’ adı vermeye hakkı olamaz; çünkü böyle bir davranış Ertuğrul Gazi adına hakarettir. Mersin’de Ertuğrul Gazi adının onurlandıracağı yer mi kalmadı?

Silifke adı Grekçe Seleukeia’dan bozma. Tarsus ise İsa’dan daha yaşlı. Türkler vermemiş adını. Lamas (Lamos), Gilindires ne anlama geliyor? Türkiye’de bunca Ereğli var. Herakleiea’nın bozması. Herakleia, Herakles’in kenti demek oluyor.

IRKÇILIK YAPMAYIN

Gerçek Mersinli, eğer aklı varsa, herhangi bir türden ırkçılık yapmaz. Çünkü Toros köylerinde Hititlerin torunları, Haçlı ordularının kalıntıları yaşıyor. Soyağacının kabuğunun altından neyin çıkacağı bilinemez. Anadolu’nun adı bile Yunanca. Ama Anadolu Rumları Yunan değildi, Yunanlaşmış gerçek Anadolu halkıydı: Hitit’ti, Frikyalıydı, Lidyalıydı, vb. Ailelerin Müslüman olduğuna da güvenilmemeli; çünkü ne zaman Müslüman oldular? Belki de dönme Türklerdi? Türkiye tekin bir yer değildir, özellikle de Kilikya.

Pompeipolis limanına, ayakta kalan sütunlarına, kazıda ortaya çıkan temellere dikkatli bakalım. Bizim topraklarımızın insanlarının bıraktığı eserler bunlar. Bizden geriye ne kalacak?

Yorumlar kapatıldı.