İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konferansı ertelemeye hiç gerek yoktu

M.Ali Birand

Boğaziçi Üniversitesinin Ermeni Konferansının, özellikle devlet tarafından gelen tepkiler üzerine ertelenmesi büyük bir talihsizlik olmuştu. Adalet Bakanı’nın “Türk milletini arkadan hançerlemek” diye nitelendirmesi, Uluslar arası kamu oyunda, Türkiye’de Ermeni sorununun ancak resmi politikalar çerçevesinde tartışılabilindiği izlenimi doğmuştu. Farklı seslere tahammül edilmediği, yasaklama alışkanlıklarından kurtulamadığımız damgasını yemiştik.Cemil Çiçek, bu tepkisinin “tek taraflı” olacağı varsayımından kaynaklandığını söylüyor, ancak yine de talihsiz bir açıklamaydı. Hemen hergün resmi politikaların seslendirildiği bir ortamda, bir de farklı görüşlerin ortaya konmasının bir sakıncası olmamalı.

Anlaşılan, Başbakan da bu ertelemeden rahatsız olmuş. Basın haberlerine göre, Boğaziçi rektörü Prof. Soysal’ı arayıp, yapılmasını istemiş. Hatta açılışınında Abdullah Gül de katılıp konuşacakmış.

Neden ertelettik, şimdi neden yaptırıyoruz ?

Kendi kendimize neden gol atıyoruz ?

Şimdi eminim ,kimse kalkıp “Bravo Türklere, bak gördün mü serbestçe bir sorunu tartışıyor ve farklı görüşlere de tahammül edebiliyor” demeyecek. Aksine, yeni düzenlemenin devlet gözetimi altında ve AB’ye göstermelik yapıldığını ileri sürecekler.

Başbakanın bu müdahelesi yerinde. Bir de, tepkili-yasaklı yaklaşımlardan kurtulabilsek ne iyi olacak.

(Kısaltıldı…)

Yorumlar kapatıldı.