İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Boğaziçi, Ermeni Üniversitesi mi?

Arslan Bulut

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, ertelenen Ermeni Konferansı”nın, 23-25 Eylül tarihleri arasında yapılacağını açıkladılar. Basında, konferansın yapılmasını Başbakan Erdoğan”ın istediği, hatta Dışişleri Bakanı Gül”e de konferansa katılabileceğini söylediği yazılıp çiziliyor.

Bu mesele, 24 Mayıs 2005 günü TBMM”de değerlendirilmiş ve şu konuşmalar yapılmıştı:

***

* İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ: “Konferansı düzenleyenler, hedeflerinin resmî tezi çürütmek olduğunu ilan ediyor. Yani, konferansın amacı, daha başından Türkiye”yi soykırımıyla suçlamak olarak tanımlanıyor. Oysa, bilimsel bir konferansta karşılıklı tezler ortaya konur ve gerçek bunların sentezinde aranır.

Bu konferans düzenleyicileri, devletin tarih konusunda görüş açıklaması yanlıştır noktasından hareketle, resmî tez sözcüklerine, Türk Devletinin inkarcı görüşü anlamını yüklüyorlar; ama, aynı zevat, Ermeni Devletinin tezlerinin avukatlığını yapmakta hiçbir beis görmüyor.

Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen Ermeni konferansı, sözde bilimsellik kisvesi altında Ermeni soykırım iddialarını yayma hedefini güden, propaganda amaçlı bir toplantıdır. Bu konferansı düzenleyenler, içeride ve dışarıda Türkiye”yi Ermeni soykırımı yapmakla suçlayan kişilerdir.

Konferansa, Türkiye”nin görüşlerini savunacak ve açıklayacak hiçbir tarihçi ve uzman davet edilmemiştir. Bu durum, Boğaziçi Üniversitesinde düzenlenen bu konferansın, tamamen Ermeni iddialarının propagandasını yapanların amaçlarına hizmet etmek olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Bu toplantının düzenleyicileri, Türkiye”yi insanlık dışı bir vahşet ve soykırım yapmakla suçlayan Ermeni tezlerinin avukatlığına soyunmuş kişilerdir. Boğaziçi Üniversitesi, Ermeni iddialarının propagandasını yapmak için bir forum olarak kullanılmaktadır. Hazin olan, bu hain projeye Boğaziçi Üniversitesinin alet edilmesidir. Boğaziçi Üniversitesinde, bu ülkenin çıkarlarına sahip çıkacak, bu hıyanete karşı koyacak, bilimsel dürüstlüğü ve nesnelliği savunacak kimse yok mu?! Amacı Türkiye”yi kötülemek ve suçlamak olan, hiçbir bilimsel yönü bulunmayan, Türkiye”nin dünyadaki imajını karartmayı hedefleyen bir konferansa Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü nasıl müsaade ediyor? Ben, Sayın Rektörle görüşmek istedim; fakat, maalesef, telefonlarıma cevap vermedi, çıkmadı.

Boğaziçi Üniversitesinin Ermeni propagandasına alet edilmesini, Türkiye”yi soykırımıyla suçlayan birkaç kişinin maşası haline getirilmesini kınıyorum. YÖK Başkanı Sayın Teziç”i de, bu konuya el atmaya davet ediyorum.

Ben, buradan, Türkiye”deki üniversite rektörlerine de sesleniyorum: Boğaziçi Üniversitesinin bilimsellik kisvesi altında, sadece bir tarafın görüşlerini yansıtacak bir konferans tertipleyerek, Türkiye”yi soykırımıyla suçlama amacını güden bir etkinlikte bulunmasını onaylıyor musunuz Sayın Rektörler?”

* Aksaray Milletvekili Ramazan Toprak: “Ülkemizin gözbebeği Boğaziçi Üniversitesinde böyle bir paneli, konferansı, ben, eylem diye nitelendiriyorum. Galiba, Hınçak ve Taşnak Ermenileri ya da diaspora Ermenileri özel gayretlerle bir program hazırlasalar, herhalde buna yakın içerikte bir program olurdu.

Bu konferansın, Türk tezini ortaya koymasıyla, konulmasıyla, Ermenistan”da yapılabileceğini düşünebiliyor musunuz? Doğru cezaevidir ya da akıbeti meçhuldür. Yine, aynı şekilde, Türk tezini ortaya koyan bir panelin İsviçre”de yapılabileceğini düşünebiliyor musunuz?! Sayın Halaçoğlu hakkında yapıldığı gibi, hemen bir soruşturmadır. Fransa”da yapıldığını düşünebiliyor musunuz?! Hemen hakkında takibat ve siyasî mahkûmiyetler peşi sıra gelecektir.”

* Bayburt Milletvekili Ülkü Güney: “Böyle bir millî davada, hem de böyle bir kritik dönemde Boğaziçi Üniversitesinin yapmış olduğu, konferans, bırakın delaleti, ülkemiz için bir hıyanettir diye buradan ifade ediyorum.”

***

* Adalet Bakanı Cemil Çiçek: “İktidar ve muhalefet milletimize karşı yapılan soykırım iftirasını bertaraf etme adına kararlar alırken ve milletçe, devletçe yoğun bir çaba içerisindeyken, bu çabaları arkadan hançerlemek ne anlama geliyor?

Şimdi, siz, o zaman, falanca ülkenin parlamenterlerini nasıl ikna edeceksiniz? Onlar pekala diyecekler ki ”siz bizi ikna etmeyin; gidin, Boğaziçi Üniversitesinde Boğaza bakarak bu yalanları söyleyenleri ikna edin.” Dolayısıyla, bu, Türk Milletini arkadan hançerlemektir; bunu, çok açık olarak söyleyelim.

Bu ciddiyetsizlik, bu sorumsuzluk, bu millete küfretme, bu milletin nüfus cüzdanını taşıyanların bu milletin aleyhine propaganda yapma, ihanet etme dönemini artık kapatmamız lazım. Çünkü, milletin vicdanı rahatsız oluyor.”

Yorumlar kapatıldı.