İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Medeniyetler buluşması´ Hatay´da gerçekleşecek

“Medeniyetler İttifakı” tezinin öncülüğünü üstlenen Türkiye, ilk buluşmayı, tarih boyunca tüm dinlerin birlikte yaşadığı Hatay’da gerçekleştirecek. “Medeniyetler Buluşması” sempozyumu 25-29 Eylül tarihleri arasında.

ABDULKADİR SELVİ / ANKARA

Medeniyetler çatışması tezine karşı, dinlerin, dillerin ve ırkların barış içinde birarada yaşayabileceği “Medeniyetler ittifakını” savunan Türkiye, dünyada bu projenin öncülüğünü yapıyor.

Farklı din, dil ve ırka mensup toplulukların önyargılardan kurtularak birbirini daha iyi anlaması için Başbakan Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından BM’ye önerilen projenin Genel Sekreter Kofi Annan tarafından kabul edilip uygulamaya sokulmasından sonra, ilk adımı yine Türkiye atıyor. Tarih boyunca tüm dinlerin hoşgörü ortamında birlikte yaşadığı, cami, havra ve kilisenin bir arada bulunduğu Hatay’da, 25-29 Eylül tarihleri arasında “Birinci Hatay medeniyetler buluşması” sempozyumu düzenlenecek.

Dünya barışına katkı

Başbakan Erdoğan’ın himayesindeki sempozyumu, Hatay Evrensel Değerleri Koruma Derneği Başkanı Mustafa Varlı ile birlikte Prof. Dr. Mehmet Çelik, Prof. Dr. Ö. Faruk Harman, Prof. Dr. Şinasi Gündüz, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Bekir Karlığa ile Cemal Uşak’ın yer aldığı Bilim Kurulu düzenliyor. Türk bilim adamı ve düşünürlerin yanısıra çok sayıda yabancı katılımcının da yer alacağı katılacağı ve 5 gün sürecek olan sempozyumda, 7 ana başlık altında “medeniyetler buluşması” ile “medeniyetler çatışması” tezleri değerlendirilecek ve dünya barışına yönelik katkılar ele alınacak.

Anadolu’da barış içinde yaşandı

Hatay Evrensel Değerleri Koruma Derneği Başkanı Mustafa Varlı, son yıllarda insanlığa derin acılara boğan terör belası ve dünyayı tehdit eden savaşlar nedeniyle birçok bölgenin kan gölüne döndüğünü ifade ederek, “Yerküremizde hala değişik ırktan, dinden, inançtan ve kültürden insanların bir arada barış ve hoşgörü içerisinde yaşadıkları bölgeler de bulunmaktadır. Bunların başında yirmiyi aşkın farklı dinden, ırktan ve kültürden insanın asırlar boyu birlikte sevgi, hoşgörü ve barış içinde yaşadıkları Anadolu toprakları gelmektedir. Bu tecrübenin günümüzde yaşamaya devam ettiği yörelerden birisi de Antakya’dır” dedi. Sempozyum için davetlilere gönderilen mektupta da, insanlığın farklı etnik köken ve dinlerin çatışması nedeniyle yaşadığı şiddete dikkat çekilerek, medeniyetler ittifakı konusunda Hatay’ın “yaşayan bir model” olduğunun altı çizildi.

İlk adımı Türkiye atıyor

Harvard Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Samuel Huntington, “Medeniyetler Çatışması” tezinde, “medeniyetler arasında savaş olacağı”nı savunurken, Türkiye ise bu yaklaşımın “medeniyetin özüne aykırı olduğunu” vurguluyor ve “medeniyetler İttifakı” tezini savunuyor. Türkiye, bu amaçla, daha önce BM gündemine getirdiği “medeniyetler ittifakı” girişimini, Hatay modelini hayata geçirerek güçlendirmeyi amaçlıyor.

Tarih boyunca süren birliktelik

Tarih boyunca değişik dinlerin birarada ve hoşgörü ortamında yaşadığı Hatay, günümüzde de Müslümanların Camisi, Yahudilerin Havrası ve Ermenilerin kiliselerin halen faaliyetlerini sürdürdüğü “yaşayan hoşgörü” şehri olarak görülüyor. Hatay tarihe mal olmuş, Habibi Neccar Camii,Yahudi Havrası, Ermeni, Ortodoks, Katolik ve Protestan Kiliseleri ile Hazreti Hızır ve Beyazıd-i Bestami türbelerinin yanısıra, farklı dinlerin, ırkların ve bu denlire ait değişik mezhuplerin çatışmadan hoşgörü ortamında ibadetlerini birarada sürdürdükleri bir şehir olarak dikkat çekiyor.

30 BİLİMADAMI TEBLİĞLER SUNACAK

“Uluslararası 1. Hatay (Antakya) Medeniyetler Buluşması” adlı sempozyuma yerli ve yabancı 30 bilim adamı katılacak. Sempozyuma katılacak isimlerden bazıları şunlar: Doç.Dr. Sait Öztürk, Prof.Dr. Mehmet Çelik, Prof.Dr. Şinasi Gündüz, Prof.Dr. Zıya Kazıcı, Dr. Yasin Yılmaz, Prof.Dr. Bekir Karlıağa, Prof. Dr. Mehmet Şeker, Herve Le Grand (Fransa), Prof.Dr. Klaus Otte (Almanya), Mme. Cecile Bonnet-Dogniez (Fransa), Prof.Dr. Rusmir Mahmutcehajic (Bosna-Hersek), Monseigneur Luigi Padovese (Türkiye), Reza Shah-Kazemi (İngiltere), Paul Ballanfat (Fransa), Prof.Dr. John F. Healey (İngiltere)

Katılımcılar şu konularda tebliğler sunacaklar:

1- Medeniyetler çatışmasından medeniyetler buluşmasına

2- Medeniyetler arası diyaloğun dünya barışı açısından önemi

3- Çoğulculuk ve birada yaşama.

4- İnsanlığın geleceği açısından din ve barış

5- Dinlerin insanlık için vazettiği evrensel değerler ve bu değerlerin hayata geçirilmesi

6- Din ve inanç özgürlüğü; bu özgürlüklerin önündeki engeller.

7- Kültürler ve medeniyetler arası ilişkiler.

Yorumlar kapatıldı.