İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni lobisinden Rice´a mektup

ABD Kongresi’ndeki Ermeni lobisi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a bir mektup göndererek, Washington’ın Bakü-Kars demiryoluna karşı çıkmasını istedi.

Mektupta, Bakü’den başlayacak ve Gürcistan’ın Akhalkalaki kenti üzerinden Kars’a ulaşacak demiryolunun finansmanına ABD’nin herhangi bir şekilde katkıda bulunmasının yasaklanmasını talep eden bir yasa tasarısının da Kongre’nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’ne sunulduğu belirtildi.

Temsilciler Meclisi’ndeki Ermeni lobisi liderlerinin girişimiyle Rice’a gönderilen mektupta, Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye demiryolunun maliyetinin çok yüksek olacağı ve inşa işleminin uzun süreceği ileri sürülerek, demiryolunun öngörülen güzergah yerine Ermenistan’ın Gümrü kentinden geçmesi önerildi.

Mektupta, Gümrü ile Türkiye arasında hala mevcut olan ancak kullanılmayan bir demiryolu hattı bulunduğu ifade edildi.

Mektupta ayrıca, demiryolu projesinin mevcut haliyle yapılması durumunda, Ermenistan’ın izolasyonunu artıracağı savunularak, ”bu ülkeyi çok ihtiyaç duyduğu ekonomik büyümeden mahrum bırakacak. Bu durum, ABD’nin ilan edilen politikalarına aykırı olduğu için ABD Dışişleri Bakanlığı’nın kayıtlara geçecek şekilde bu projeyi kınaması, kritik önem taşıyor” görüşü savunuldu.

Kongre’deki Ermeni lobisi, daha önce de ‘soykırımın tanınması’ ve ‘Ermenistan üzerindeki tecridin kaldırılması’ yönünde iki karar tasarısını Temsilciler Meclisi’ne sunmuştu. Kongre, 6 eylüle kadar tatilde bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.