İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

AKP´de Ermeni çatlağı

“Ermeni Konferansı” devletin iki bakanını birbirine düşürdü. Adalet Bakanı Çiçek’in tepkisi yüzünden ertelenen Ermeni Konferansı yeniden gündeme geldi.

Bu kez konferansın açılışını Abdullah Gül’ün yapacak olması iki bakan arasındaki görüş ayrılıklarını da su yüzüne çıkardı.

Bakan Cemil Çiçek’in tam tersine, toplantının açılışını yapacağını açıklayan Abdullah Gül, “Bu tür yaklaşımları bir fırsat olarak görüyorum. Bir çekincemiz yada kopleksimiz yok. Sanki suçluymuşuz gibi kaçmanın bir manası yok” derken konferansta ele alınacak konuların tam bir tuzak niteliğinde olduğunun farkında olup olmadığı tartışılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi tarafından Mayıs ayında düzenlenmesi planlanan “Çöküş döneminde Osmanlı Ermenileri” adlı konferan Adalet Bakanı Cemil Çiçek karşı çıkınca iptal edilmişti. Çiçek konferansta “Tehcir ve Katliam, Facia ve Kurtuluş Öyküleri,gibi konuların işleneceğini görünce “Bu Türk Milleti’ni sırtından hançerlemektir” diyerek tepki göstermişti.

Ermeni AKP’yi böldü

Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in “Bu milleti arkadan hançerlemektir” diyerek tepki gösterdiği Ermeni Konferansını Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bir fırsat olarak gördüğünü söyledi

Boğaziçin Üniversitesi’nde düzenlenecek Ermeni konferansı AKP iktidarında çatlak oluşturdu. Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in sert eleştirilerde bulunarak ertelenmesine neden olduğu Ermeni konferansına Dışişleri Bakanı Abdullah Gül katılmayı kabul etti. Abdullah Gül, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenecek ”İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri” konferansı ve buna benzer toplantıları, ”tez ve yaklaşımlarını yurt içinde ve yurt dışında anlatmak için bir fırsat olarak gördüğünü” belirtti.

TAN AÇIKLADI

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Namık Tan, haftalık basın toplantısında bir soru üzerine, Gül’e konunun bir ay önce iletildiğini, Gül’ün de yanıt olarak, ”programı müsait olduğu takdirde prensip olarak geniş katılımlı böyle bir toplantıya katılabileceğini” belirttiğini söyledi. Gül’ün aynı tarihlerde New York’ta bulunacak olması nedeniyle konferansın açılışına katılamayabileceğini ifade eden Tan, Gül’ün konuya ilişkin görüşlerini gazetecilere aktardı. Dışişleri Bakanı Gül’ün konuya ilişkin görüşleri şöyle:

”Toplantıya davet konusu bana iletildiğinde, programım uygun olursa geniş katılımlı böyle bir konferansa prensip olarak katılabileceğimi bildirdim. Bu tür toplantıları tezlerimizi ve yaklaşımımızı yurt içinde ve yurt dışında anlatmak için bir fırsat olarak görüyorum. Bu konuda her platformu, her fırsatı kullanmalıyız. Suskun kalmamalıyız. Tezlerimizi ve görüşlerimizi her ortamda, her platformda başımız dik şekilde anlatmaktan geri durmayacağız. Bu çerçevede herhangi bir çekinmemiz veya kompleksimiz yok. Sanki suçluymuşuz gibi kaçmanın bir manası olmadığına inanıyorum.”

Cemil Çiçek sert çıkmıştı

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Boğaziçi Üniversitesi’nde (BÜ) yapılacak ”Osmanlı Ermenileri” konulu konferans ile ilgili olarak, ”Bu, Türk milletini arkadan hançerlemektir” ifadesini kullanmıştı. İşte Çiçek’in sözleri: “Bu tarihi yanlışı, milletimize karşı yapılan soykırım iftirasını bertaraf adına, hem bu çatı altında müzakere yapıp bir karar alındı, hem de bunun gereği olarak şu an teker teker bütün ülkelerde çok yönlü bir çaba gösteriliyor. ‘Bu yalandır, bu doğru değildir, gerçeklerin saptırılmasıdır’ diye… Şimdi milletçe, devletçe böyle bir yoğun çaba içindeyken bu çabaları arkadan hançerlemek ne anlama geliyor? Şimdi siz, o zaman falanca ülkenin parlamenterlerini nasıl ikna edeceksiniz. Bunlar pekala diyecek ki ‘Siz, bizi ikna etmeyin, gidin Boğaziçi Üniversitesi’nde, Boğaz’a bakarak bu yalanları söyleyenleri ikna edin’. Dolayısıyla bu, Türk milletini arkadan hançerlemektir. Bunu açık olarak söyleyebilirim.

Eğer bilim adına, tarih adına gerçek aranmak isteniyorsa, farklı düşüncelerin o konferansa çağrılması gerekirdi. Neden orada tek yanlı bir propaganda gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bugün İsviçre ve diğer bazı ülkelerde ‘Türkler soykırım suçunu işlememiştir’ demek özgürlüğü tanınmaz iken bununla ilgili kırmızı bültenler çıkarılırken, Türkiye’de şu günlerde TCK konuşacağız… Birçok cemiyetler, dernekler var ya, ‘Bu ülkede özgürlük yok’ diyorlar ya, bu ülkede milleti arkadan hançerleme, bu millete iftira etme özgürlüğü var. Bunu, herkesin görmesi, anlaması lazım. Evet, bu büyük bir sorumsuzluk ve ciddiyetsizliktir.”

Yorumlar kapatıldı.