İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konferans için akademik uyarı

RADİKAL – İSTANBUL – Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ve Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, büyük tartışmaların ardından ertelenen ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ başlıklı konferansın 23-25 Eylül’de yapılacağını açıkladı.

Soysal ve Terzioğlu tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada şöyle denildi: “Mayıs ayında yapılması planlanan ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ başlıklı konferans ileri bir tarihte gerçekleştirilmek üzere ertelenmişti. Farklı üniversitelerden akademisyenlerin katılımıyla oluşan hazırlık komitesi, konferans ile ilgili çalışmalarına geçtiğimiz günlerde yeniden başlamış ve organizasyon konusunda Bogaziçi Üniversitesi’ne ve Sabancı Üniversitesi’ne resmi başvurularını yapmıştır.

Her iki kurum akademik özgürlük anlayışı çerçevesinde bu başvuruyu olumlu olarak değerlendirmiştir. Üniversitelerimizde gerçekleşen bilimsel çalışmalar akademik camiada çeşitli şekillerde paylaşıma açılmaktadır. ‘İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri’ başlıklı konferans da bu tür bilimsel içerikli çalışmaların paylaşılacağı bir buluşmadır. Akademik bir konferans üzerinde siyasi ve başka kriterlerle konferans yapılmadan önce olumlu ya da olumsuz anlamda spekülatif tartışmalar açılması, üniversitenin bilimsel özerkliğini ve akademik özgürlüklerini kaçınılmaz bir şekilde zedeler. Kuşkusuz bir konferansta öne sürülen görüşler kurumları bağlamaz ve bu görüşler akademik çerçeve içerisinde her türlü eleştiriye açıktır.”

Çiçek sert çıkmıştı

25-27 Mayıs’ta yapılması planlanan konferans öncesinde Adalet Bakanı Cemil Çiçek, akademik çevrelerden bazı isimler ve kimi sivil toplum örgütleri konferansa karşı çıkarak sert eleştirilerde bulunmuştu. Çiçek, “Bu konferans Türk milletini arkadan hançerlemektir” demişti.

Yorumlar kapatıldı.