İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Aynı konferans ile yeni tahrik

Milli konulardaki hassasiyetiyle tanınan Ramazan Bakkal, Aralık 2004’te, Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell’in konuşması sırasında da sözlü protestosunun ardından salondan çıkarılmıştı.

——————————————————————————–

İSTANBUL Boğaziçi Üniversitesi’nde 25-27 Mayıs’ta yapılacakken Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in de “Bizi arkadan hançerliyorlar” diyerek tepki göstermesiyle ertelenen “İmparatorluğun Çöküş Döneminde Osmanlı Ermenileri: Bilimsel Sorumluluk ve Demokrasi Sorunları” konferansının, 23-25 Eylül’de yapılacağı öğrenildi. Konferans Hazırlık Komitesi, resmi bir açıklama yapılana kadar konuşmama kararı alırken, konferansta yine tek taraflı iddiaların ele alınacağı belirtiliyor. Konferansın konuşmacıları ve konusu yine aynı. İki gün sürecek konferansta ela alınacak konular arasında “Tehcir ve Katliam”, “Facia ve Kurtuluş Öyküleri” ve “Anılar ve Tanıklar” gibi başlıklar bulunuyor.

Konferansa tepkiler de yeniden başladı. Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Mayıs ayındaki tepkisin yeniden göstererek konferansın iptali için girişimlerde bulunacaklarını açıkladı. Birlik üyesi Ramazan Kırkık, “4 ay önceki tepkimiz aynı şekilde devam ediyor. Konferansın iptali için yine girişimlerde bulunacağız ve elimizden geleni yapacağız. Bu ülkede yaşayan hiç kimse, Türkiye’ye ihanet edemez” dedi.

Bir başka kışkırtma

Ermeni Konferansı tartışmaları devam ederken, “kışkırtma” amaçlı olduğu iddia edilen bir başka “panel” ve “sergi” daha gündeme geldi.

Aralarında ünlü yazarlar, gazeteciler ve düşünürlerin üye olduğu Tarih Vakfı, 6-7 Eylül 2005’te, İstanbul Darphane Binası’nda bir sergi düzenlemeyi kararlaştırdı. 240 fotoğraflık sergide, 1955’te İstanbul’da yaşanan olaylara dikkat çekilecek. Serginin hemen ardından, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde de 10 Eylül’de yine aynı konuyla ilgili görüşlerin açıklanacağı bir panel düzenlenmesi kararlaştırıldı.

İptalini istediler

Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, açılması düşünülen sergi ile yapılacak olan panelin, “Kürt Sorunu” ve “Ermeni Meselesi”nin tartışıldığı bu kritik günlerde, ülkemizde kışkırtma amaçlı olduğunu belirterek iptalini istedi. Bu amaçla, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Adalet Bakanı, İçişleri Bakanı, YÖK Başkanı ve Vakıflar Genel Müdürü’ne mektup gönderen Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Genel Sekreteri Ramazan Bakkal, şu ifadelere yer verdi:

“6-7 Eylül 1955’te yaşanan olayları konu alan bir panel, 10 Eylül 2005’te Bilgi Üniversitesi’nde, aynı konuyu işleyen bir sergi, 6 Eylül 2005’te Tarih Vakfı’na tahsisli eski Darphane binalarında düzenlenmektedir. 6-7 Eylül olayı hepimizin üzüldüğü bir durumdur. Bu olay Kıbrıs’ta EOKA katliamlarına karşı devletin müdahale edemeyişine halkın tepkisidir. Bugün, Türkler’i Anadolu coğrafyasında yaşatmama kararındaki bir kısım devletlerin istihbarat kuruluşlarınca elde edilmiş bazı kuruluşlar bu türden olayları gündeme getirerek, “Türkler yağmacıdır, katliamcıdır” mesajını yaymağa çalışmaktadırlar. Bununla efendilerine yaranmakta, halkımızdaki güven duygusunu zedelemektedirler. Tahrike, Vakıfların en kıymetli taşınmazı Darphane binalarına yerleşip etnik mesele çıkarma görevi üstlenen Tarih Vakfı ile içimizdeki Truva atlarından Bilgi Üniversitesi öncülük etmektedir. Bu tür toplantılara halkın sessiz kalması beklenemez. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin altını oymaya yönelik bu çalışmalara halk 1955’ten daha sert bir tepki gösterebilir. Arzu edilmeyen olaylar yaşanabilir. Konuya gereken hassasiyeti göstererek sergi ve panelin iptali için gereken tavrı göstermenizi bekliyoruz.”

Yeni bir tartışma yaratmak

Birliğin üyesi Ramazan Kırkık, sergi ve panelin kışkırtma amaçlı olduğunu belirterek, “Soros destekli bu vakıf, 1955’te yaşanan olayları saptırıp ülkede yeni bir tartışma yaratmak istiyor. Amaçları, Rumlar’ın hakkını aramak, Türkler’in barbar olduğunu ispatlamak, tazminat ödenmesini sğlamak. Kısacası, ülkede yeni bir tartışma yaratmak. Biz Boğaziçi Konferansı’na nasıl tepki gösterdikse, bu sergi ve panele de tepki gösteriyoruz” dedi. Tarih Vakfı’nın ikinci başkanı Prof. Mete Tunçay’ın Bilgi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olduğunu belirten Kırkık, “Aynı üniversitede geçen yıl da ‘Azınlık hakları” adlı bir panel düzenlenmişti. Burada da ülkemiz aleyhine konuşmalar olmuştu. O zaman da Prof. Mete Tunçay ile tartışıp tepki göstermiştik” şeklinde konuştu.

Yorumlar kapatıldı.