İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Papa: Din savaşı utanç verici

Almanya’daki Türk cemaatiyle görüşen Papa, ‘Teröre karşı iki dinin işbirliği yaşamsal zorunluluk, aksi takdirde yeni bir barbarlık çağı başlayacak’ dedi

KÖLN – Geçen yıl Le Figaro’ya “Türkiye hep Avrupa’nın tam zıddı olan farklı bir kıtayı temsil etti” demecini veren Kardinal Joseph Ratzinger, nisanda 16. Benediktus sıfatıyla papalık koltuğuna oturması sonrası ilk yurtdışı ziyaretini yaptığı vatanı Almanya’da, Türklerin liderliğindeki Müslüman cemaatle buluştu. Önceki gün Köln’de, bir sinagoğu ziyaret eden ikinci papa olan 16. Benediktus, dün Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Başkanı ve Berlin Büyükelçiliği Din Müşaviri Rıdvan Çakır’ın liderliğindeki kalabalık Müslüman heyetle bir araya geldi.

Katolik Kilisesi’nin düzenlediği Dünya Gençlik Festivali, bu yıl Türklerin en yoğun yaşadığı Alman kenti olan Köln’de yapılıyor. Bu çerçevede dün kadınların da olduğu 20 kişilik heyetle görüşen Papa, Müslümanlara, “Terörizmin yayılmasıyla ilgili endişelerimizi dile getirdiğimde sizin düşüncelerinizi de yansıttığıma eminim” diye seslenerek, terörizmi, sapıklık ve zalimlik olarak niteledi.

Geçmişte iki tarafın da Tanrı adına yaptığı savaşlardan utanmak gerektiğini, din adına çok zalimlik işlendiğini dile getiren 16. Benediktus, Hıristiyanlıkla İslam’ın yoğun diyaloğu için “Görevimiz zor, ama imkânsız değil. Böyle bir diyalog, isteğe bağlı bir ekstra değil, geleceğimizin bağlı olduğu yaşamsal bir zorunluluktur” dedi. Farklı dinlerin işbirliği yapmaması halinde ‘yeni bir barbarlığın karanlığının çökeceği’ uyarısını yapan Papa, “Kalplerden hıncın izini silmeyi, her türlü hoşgörüsüzlüğe direnmeyi ve şiddetin her dışavurumuna muhalefet etmeyi birlikte başarırsak, zalim fanatizm dalgasını geri çevirebiliriz” diye konuştu.

Cemaatlerine rehberlik eden Müslüman liderlere gençlerin eğitiminde büyük sorumluluk düştüğünü hatırlatan Papa, “Dini özgürlüğün savunulması, daimi emir ve azınlıklara saygı, gerçek uygarlığın en açık işaretidir” vurgusu da yaptı. Papa’ya görüşme taleplerini kabul ettiği için teşekkür eden DİTİB Başkanı, “Farklı din ve kültürlerin bir arada dostça yaşatılması konusunda Türkiye tecrübe birikimi olan çok önemli bir örnektir. Türkiye’nin AB’ye giriş süreci de bu konuda değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsattır” dedi. Çakır, daha sonra Kardinal Karl Lehmann ile birlikte gazetecilere Papa’nın görüşlerini tümüyle paylaştıklarını söyledi. Lehmann da, “Hıristiyanlarla Müslümanlar arasındaki diyalog açısından çok önemli bir görüşmeydi” vurgusu yaptı.

Merkel’den söz

Papa, 18 Eylül’deki Alman erken seçiminde kapışacak olan Sosyal Demokrat Başbakan Gerhard Schröder ile Hıristiyan Demokrat rakibi Angela Merkel’i de ağırladı. Merkel, “Alman bir Papa olmasından hepimiz çok gurur duyuyoruz. Ona Hıristiyan değerlere dayalı politika yapacağıma dair söz verdim” derken, Schröder yorum yapmadı. (Dış Haberler)

Yorumlar kapatıldı.