İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müslüman Türk liderlerle buluştu

Papa tarafından kabul edilen Çakır “Papa’yla dinlerarası diyalog ve terörizme karşı mücadele konularında hiçbir görüş ayrılığımız yok” dedi.

20nci Dünya Gençlik Günü vesilesiyle Almanya’nın Köln kentinde bulunan Papa 16. Benedict, aralarında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) yöneticilerinin de bulunduğu Müslüman temsilcilerle bir araya geldi. DİTİB Başkanı Rıdvan Çakır, görüşmede yaptığı selamlama konuşmasında, Almanya’daki Müslümanların görüşme davetini kabul ettiği için Papa’ya teşekkür ederek, “İbrahimi dinler, özünde insanlığın huzurunu, mutluluğunu, barış içinde dostça yaşamasını hedeflerler” dedi. Çakır, ”Farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada dostça yaşatılması konusunda Türkiye tecrübe birikimi olan çok önemli bir örnektir. Türkiye’nin AB’ye giriş süreci de bu konuda değerlendirilmesi gereken önemli bir fırsattır” dedi. Papalığın başlattığı diyalog sürecini gönülden desteklediklerini ve bu sürecin sürmesini gönülden istediklerini ifade eden Çakır, ”Bu sürecin dinlerarası dostluğa, dünya barışına ve insanlığın huzuruna önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Bu görüşmeye zaman ayırdığınız için zatıalilerine tekrar teşekkür ediyor, mensuplarımızın selam ve dualarını arzediyorum” şeklinde konuştu. Çakır, Papa’yla aynı görüşleri paylaştıklarını görmekten büyük mutluluk duyduğunu belirttikten sonra, “Papa’yla dinlerarası diyalog, kültürlerarası diyalog ve terörizme karşı mücadele konularında hiçbir görüş ayrılığımız yok” dedi. Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Başkanı Rıdvan Çakır, Müslümanlığın diğer semavi dinlerle çok sayıda ortak noktası bulunduğuna işaret etti.

DİYALOG SÜRMELİ

Papa da konuşmasında, terörizmi “sapık ve vahşi” olduğu gerekçesiyle kınadı. Tarihte Hıristiyanlarla Müslümanlar arasında yaşanan savaşlara işaret eden Papa, bu nedenle bu iki din arasındaki diyaloğun yoğun şekilde sürdürülmesi gerektiğini belirtti. Papalık makamına gelmeden Köln kardinali olan Benedict görüşme sonrası yaptığı konuşmada “Görevimiz zor, ancak imkânsız değil. Müslümanlar ve Hıristiyanlar tüm zorluklara rağmen endişeye ve karamsarlığa fırsat vermemeliler. Geleceğimiz büyük ölçüde böyle bir diyaloga bağlı” şeklinde konuştu. Alman Katolik Kiliseleri Başkanı Kardinal Lehmann da Köln’deki görüşmeden sonra bir açıklama yaptı. Lehmann görüşmenin son derece büyük barış ve dostluk havası içinde geçtiğini belirterek, “Hıristiyanlarla Müslümanlar arasındaki diyalog açısından bu çok önemli bir görüşmeydi” dedi. Papa 16. Benedict Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı açıklamalarıyla tanınıyor.

Yorumlar kapatıldı.