İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yektan Türkyılmaz serbest bırakıldı

Çantasında antika değeri olan kitaplar bulunduğu için Ermenistan’da tutuklanan Yektan Türkyılmaz, dün hakim karşısına çıktı. Mahkeme, 2 yıl hapis cezası verdiği Türkyılmaz’ın cezasını erteledi.

RECEP YETER

Tarihi değeri olan kitapları yurtdışına çıkarmak istediği iddiasıyla Ermenistan’da tutuklanan Türk akademisyen Yektan Türkyılmaz, 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası ertelendiği için serbest bırakılan Türkyılmaz, mahkeme kararının onanması ve yürürlüğe girmesini bekleyeceği için Ermenistan’dan 15 gün sonra çıkabilecek. Önceki gün tekrar hakim karşısına çıkan ve duruşmanın sarkması üzerine dün devam edilen Yektan Türkyılmaz davasında karar açıklandı. Savcının para cezası verilmesini talep ettiği mahkeme Türkyılmaz’ı tarihi değeri bulunan kitapları yurt dışına çıkarma teşebbüsü nedeniyle 2 yıl hapis cezasına çarptırdı. Bu cezayı daha sonra bir yıla düşüren mahkeme heyetinin cezayı tecil etmesi üzerine Türkyılmaz serbest kaldı.

15 gün sonra dönebilecek

Ermenistan’daki yasalar nedeniyle mahkeme kararının yürürlüğe girmesi için 15 günlük bir süre gerekiyor. Bu nedenle Yektan Türkyılmaz, 15 gün daha Ermenistan’dan çıkamayacak. ABD’nin Duke Üniversitesi’nde doktora öğrencisi olan Yektan Türkyılmaz’ın tutuklanması, uluslararası alanda büyük tepki toplamıştı. Türkiye başta olmak üzere bir çok ülkedeki bilim adamlarının serbest bırakılması için girişimde bulunduğu Türkyılmaz’ın dünkü duruşması da çok sayıda medya mensubu tarafından takip edildi. Bu arada Türkyılmaz’ın Türkiye’ye döndükten sonra Paris’e gideceği ve doktora tezi için yaptığı araştırmalara devam edeceği kaydedildi. Türkyılmaz, 17 Haziran’da, havalimanında, çantasında 18 ve 19. yüzyıla ait tarihi kitaplar bulunması nedeniyle tutuklanmıştı.

Yorumlar kapatıldı.