İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BM’de rüşvet iddiaları

Birleşmiş Milletler Petrol Karşılığında Gıda Programı’nın eski başkanı Benon Sevan’ın, görev yaptığı dönemde 150 bin dolar rüşvet aldığı iddia edildi.

NTV
Güncelleme: 03:53 ET 09 Ağustos 2005 Salı

WASHINGTON – Örgütün yolsuzluk iddialarını soruşturmak için atadığı komisyon, hazırladığı raporda, Petrol Karşılığında Gıda Programı’nın Başkanı Sevan’ın, Irak’tan petrol satın almaya hak kazanan bir şirketten rüşvet aldığını ileri sürdü.

Raporda, Sevan hakkında cezai soruşturma yürütülmesi, bu nedenle de diplomatik dokunulmazlığının kaldırılması önerildi.

Sevan ise, raporun açıklanmasından bir gün önce Birleşmiş Milletler’deki görevinden istifa etmiş ve hakkındaki suçlamaların asılsız olduğunu ileri sürmüştü.

Petrol Karşılığında Gıda Programı, 1991’deki Körfez Savaşı’ndan sonra, Irak halkını, ülkeye yönelik yaptırımların olumsuz etkilerinden korumak üzere uygulamaya konulmuştu. Ancak aralarında programın Başkanı Benon Sevan’ın da bulunduğu bazı yetkililerin rüşvet alarak bazı petrol şirketlerine ihale verdiği ileri sürülmüştü.

Benon Sevan, bu suçlamalar nedeniyle geçen Şubat’ta görevinden alınmıştı. Ancak soruşturmaya yardımcı olması için BM bünyesinde daha çok simgesel olan bir görev yapmayı sürdürüyordu.

Yorumlar kapatıldı.