İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sözde soykırım bizi ilgilendirmez

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ‘soykırım iddiası yalan’ dediği için ifadesinin alındığı İsviçre’de ilginç gelişmeler oluyor. İsviçre Senatosu (Kantonlar Konseyi), sözde ‘soykırım’ konusunu ele almayacak. Senato Dış Işleri Komisyonu, sorunun üçüncü ülkelerce değil Türkiye ile Ermenistan arasında görüşülmesi gerektiğini belirterek ‘soykırım’ konusunun genel kurula götürülmesine karşı çıktı. Senato Dış Işleri Komisyonu Başkanı Peter Briner, üçüncü ülkelerin olaylardan 90 yıl sonra parmakla Türkiye’yi işaret etmemeleri gerektiğini söyledi.

İptale tepki

Buna karşın, Türkiye’nin AB’ye katılmak istemesi halinde Ermeni sorununa eğilmekten kaçınamayacağını savunan Peter Briner, Türkiye’nin İsviçre Konfederasyonu eski Başkanı Ekonomi Bakanı Joseph Deiss’in ziyaretini iptal etmesine tepki gösterdi. Briner, İsviçre’nin baskılara boyun eğmemesi gerektiğine işaret ederken Türkiye’ye aynı yönde bir misillemede bulunulmasına karşı çıktı.

İsviçre’de hükümet, Ermeni sorunu için soykırım değil ‘katliam’ sözcüğünü kullanıyor. Ancak Federal Meclis ve Vaud Kantonu, sözde Ermeni soykırımını tanıyan tasarıları kabul ettiler. İsviçre’de yasalara göre Ermeni soykırımını reddetmek ise suç sayılıyor.

Vaud Kantonu’nun 2003 yılında sözde Ermeni soykırımını kabul etmesine tepki olarak Ankara, İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey’nin Türkiye ziyaretini de iptal etmişti. (ANKA)

Yorumlar kapatıldı.