İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`Soykırım konusu bizi ilgilendirmez´

İsviçre Senatosu “soykırım” konusunda karar almayacak. Senato, sorunun Türkiye ile Ermenistan arasında görüşülmesi gerektiğini belirterek “soykırım” konusunun genel kurula götürülmesine karşı çıktı

08.08.2005

Ermeni soykırımı”nı reddettiği için Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu hakkında soruşturma açtıktan sonra aynı gerekçeyle îşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in ifadesini alan isviçre’de ilginç bir gelişme oldu.

İki ülkenin sorunu

Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen’in tepki olarak isviçre Konfederasyonu eski Başkanı Ekonomi Bakanı Joseph Deiss’in Türkiye ziyaretini iptal etmesinin ardından isviçre Senatosu’nun (Kantonlar Konseyi) “soykırım” konusunu ele almayacağı açıklandı.

Senato Dışişleri Komisyonu, “Ermeni soykırımı” konusunun Senato genel kuruluna götürülmesine karşı çıktı. Bu konunun Senato’yu ilgilendirmediği kanısına varan Komisyon, sorunun ilgili ülkeler Türkiye ve Ermenistan tarafından görüşülmesi, tarihçilerden oluşan bir komisyonun kurulması gerektiği görüşünü benimsedi.

Komisyon Başkanı Peter Briner de, üçüncü ülkelerin olaylardan 90 yıl sonra parmakla Türkiye’yi işaret etmemeleri gerektiğini söyledi.

Buna karşın, Türkiye’nin AB’ye katılmak istemesi halinde Ermeni sorununa eğilmekten kaçınamayacağım savunan Briner, Türkiye’nin Deiss’in ziyaretini iptal etmesine tepki gösterdi. Briner, isviçre’nin baskılara boyun eğmemesi gerektiğine işaret ederken Türkiye’ye aynı yönde bir misillemede bulunulmasına karşı çıktı.

Ziyaret iptal edilmişti

İsviçre’de hükümet, Ermeni sorunu için “soykırım” değil “katliam” sözcüğünü kullanıyor. Ancak Federal Meclis ve Vaud Kantonu, “Ermeni soykırımı”nı tanıyan tasarıları kabul ettiler, isviçre’de yasalara göre “Ermeni soykırımı”nı reddetmek ise suç sayılıyor.

Vaud Kantonu’nun 2003 yılında “soykırım”ı kabul etmesine tepki olarak Ankara, isviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy Rey’nin Türkiye ziyaretini de iptal etmişti.

Yorumlar kapatıldı.