İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O Türk’ü hemen bırak

Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON

Sıkı bir Ermeni dostu olarak tanınan, ABD Senatosu’nun eski Çoğunluk Grubu Lideri Bob Dole, Ermenistan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’a mektup yazarak, yurtdışına antika kitap kaçırmaya çalıştığı gerekçesiyle Erivan’da göz altında tutulan Türk araştırmacı Yektan Türkyılmaz’ın serbest bırakılmasını talep etti.

Bob Dole, Koçaryan’a yolladığı mektupta, Duke Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi olan Türkyılmaz’ın, 17 Haziran’dan beri gözetim altında tutulduğunu hatırlattı ve ‘Anladığım kadarıyla, muğlak bir yasaya dayanılarak tutuluyor’ dedi.

BÖYLE YASA OLAMAZ

Dole, Türkyılmaz’ın ‘şüpheli temellere dayanılarak’ gözetim altında tutulduğunu söyledi. Bob Dole, Koçaryan’dan, Türkyılmaz’a yönelik bu tutumun soruşturulmasını ve Türk araştırmacının serbest bırakılmasını istedi. Dole, söz konusu yasayı da, ‘Dünyada eşine rastlansa da, özgür uluslar arasında rastlanmıyor’ diyerek tanımladı ve Yasama Organı’nın bu konuyu yeniden incelemesini istedi. Dole, ‘Ermenistan’ın ABD’de dostu çok. Ancak, savunulamaz olanları savunamayız’ diye konuştu.

Eşini etkiledi

Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen üyelerinden olan Bob Dole’un Koçaryan’a mektup yazmasında eşi Elizabeth Dole’un büyük rolü oldu. Dole’un serbest bırakılmasını istediği Yektan Türkyılmaz, Elizabeth Dole’un mezun olduğu Duke Üniversitesi’nden. Üniversite yönetiminin halen Senato üyesi olan Elizabeth Dole kanalıyla girişimde bulunduğu bildiriliyor.

5 yıl isteniyor

Ermenistan ulusal arşivlerinde araştırma yapmasına izin verilen ilk Türk olan Yektan Türkyılmaz’ın 5 yıl hapis cezasına çarptırılması söz konusu.

Yorumlar kapatıldı.