İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vakıf krizine tazminat formülü

AB, azınlık vakıflarının el konulan gayrimenkullerinin iadesi için Ankara’yı uyardı. Başbakan Yardımcısı Şahin ise, üçüncü şahısların eline geçen malların iadesinin mümkün olmadığını, ancak tazminat seçeneğinin değerlendirilebileceğini söyledi.

NTV
Güncelleme: 19:48 04 Ağustos 2005 Perşembe

ANKARA – Avrupa Birliği’nden gelen, “Vakıflar Yasa Tasarısı, dini özgürlük standartlarını karşılamıyor” eleştirilerine Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin cevap verdi. Birliğin 3’üncü şahısların eline geçen 230 cemaat gayrimenkulünün iadesini istediğini söyleyen Şahin, buna imkan olmadığını belirtti. Ancak hükümet, iade yerine tazminat ödenmesiyle ilgili seçeneği değerlendirmeye aldı.

AB’DEN AZINLIK VAKIFLARI UYARISI

Avrupa Birliği Komisyonu sözcülerinden Amedeu Altafaj Tardio, Vakıflar Yasa Tasarısı’nın AB’nin Türkiye’den istediği türde bir yasa olmadığını söyledi. Tardio, tasarının dini özgürlük standartlarını karşılamadığını belirtti.

ANKARA’DAN YANIT

Tasarı hakkındaki eleştirilere Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yanıt verdi. Şahin, “AB ülkelerinin çoğunda başka dinden olan vakıflara bizdeki kadar özgürlük tanınmamıştır” dedi.

Vakıflar yasa tasarısına AB’den uyarı

Temsilcisi kalmamış vakıfların, genel müdürlük tarafından yönetilmesini öngören düzenlemeye Avrupa Birliği’nin karşı çıktığını ifade eden Şahin, “Sayıları 41 bini aşan bu tür vakıfların yüzde 99’unu Müslüman vakıflar oluşturuyor. Çok azı cemaat vakfı” diye konuştu.

“SORUN VARSA HERKES İÇİN VAR”

AB’nin çifte standart uyguladığını belirten Şahin, “İnanç özgürlüğü açısından bir sakınca görüyorsanız, bu sorun hangi dine mensup olursa olsun herkes için vardır. Sizin herkes için bir talepte bulunmanız lazım. Burada çiftçe standart var” dedi.

Avrupa Birliği’nin Türkiye Temsilcisi Kretchmer ile görüşecek olan Şahin, birliğin tasarıya temel itiraz noktasının ise üçüncü şahıslara geçmiş malların iadesi olduğunu ifade etti. Şahin, “Hazine’ye geçmiş, Hazine de onu üçüncü kişilere satmış. Şimdi bunları da geri verin diyorlar. Bunu ben nasıl alacağım bu adamın elinden. Bu çok ciddi hukuki ihtilaf meydana getirir. Bunu söyleyince de, o zaman tazminat ödenmesini istiyorlar” diye konuştu.

TAZMİNAT SEÇENEĞİ DEĞERLENDİRİLİYOR

Şahin, yasada tazminat ödenmesi ile ilgili bir düzenleme olmadığını, ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bu malların maddi değeri konusunda çalışma yaptığını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.