İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye´nin önüne her an yeni bir şart kovabilirler

“Kıbrıs ve Ermeni sorunu engellerinin bu kadar hızlı ortaya çıkarılmasını kimse beklemiyordu. AB Türkiye’nin dinamizmine ihtiyaç duyuyor. Ama serbest dolaşımda özel şartlar gelebilir”

04.08.2005

* Türkiye, AB’ye yaklaştıkça çıta yükseliyor. Bu da Türk kamuoyunda tepki yaratıyor. Bunun bir nedeni var mı?

Bence çıta hiçbir zaman yükselmedi. AKP’nin iktidara gelip reformları gerçekleştirmesine kadar başından beri vardı. Ama konuşulmadı. Çünkü hantal AB, Türkiye’nin bu kadar kısa sürede dinamik davranıp Kopenhag kriterlerine uyacağını tahmin etmiyordu. Türkiye AB’yi şaşırttı. Aradaki uçurumu çok kısa sürede kapattı. Böyle olunca gözardı edilen tüm konular yüzeye çıktı.

* İngiliz hükümetinin hep Türkiye’nin yanında olmasının nedeni nedir?

En önemli neden stratejik. Türkiye güvenlik açısından bölgede çok önemli. Türkiye’nin üyeliği topluluğa ABD yanlısı bir politika getirir. AB’nin buna ihtiyacı var. Ayrıca güçlü ve milliyetçi ruhu yüksek Türkiye, AB’nin ayırımcı ve kalıpsal ruhunu değiştirir. Ancak ingiltere’nin Türkiye’yi açıkça desteklemesi diğer ülkeleri rahatsız edebilir. İngiltere’nin dönem başkanlığında en büyük görevi Türkiye’nin müzakerelere engelsiz başlamasını sağlamaktır.

* AB, üyelik için Türkiye’ye özel şartlar koyar mı?

Koyarsa hiç şaşmam. Serbest dolaşım hakkında bazı kısıtlamalar gelebilir. İşçilerin, ancak bir başka ülkede iş bulduklarını kanıtlamaları sonrası serbest dolaşımdan yararlanabileceği şartı getirilebilir. Zamanla göreceğiz.

* Türkiye’nin önüne çıkacak diğer engeller neler?

Kıbrıs ve Ermenistan’la ilişkiler. Ancak emrivaki olursa Türkler kabul etmez. Aslında bu iki sorunun Türkiye müzakerelere başlayınca ortaya çıkacağı bilmiyordu ama bu kadar süratli ortaya çıkması beklenmiyordu. Zaman içinde de çözülebilirdi.

* AB’de Türkiye yanlısı ve karşıtı iki ayn grup mu var?

Kesin olarak hayır. Düşünce farklılıkları var. Chirac, Schröder ve Blair başta olmak üzere önemli liderler Türkiye’nin üyeliğini destekliyor. Ama bu isimlerin siyasi ömürleri gitgide kısalıyor. Liderlerinin aksine bu ülkelerin halkı Türkiye’nin üyeliğine sıcak bakmıyor. Halkın tepkisi tamamen ekonomik.

Haber: Jan DEVLETOĞLU

Yorumlar kapatıldı.