İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım gerginliği

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’i, Ermeni soykırımı iddialarını reddettiği için gözaltına alan İsviçre, bu kez de Ekonomi Bakanı’nın Türkiye’ye yapacağı geziyi ertelemeyi düşünüyor

TÜRKİYE ile İsviçre arasında Ermeni soykırımı iddiaları nedeniyle çıkan gerginlik sürüyor. Ankara’nın İsviçre Ekonomi Bakanı’nın Türkiye’ye yapacağı geziyi ertelemesi gündemde. İki ülke arasındaki gerginliğin son halkası, iki hafta önce İsviçre’de soykırım iddialarını reddeden konuşması nedeniyle İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in gözaltına alınması oldu. İsviçre, Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Ermeni ölümlerini soykırım olarak kabul ediyor. Soykırımı reddetmeyi ise suç sayıyor. Bir İsviçre gazetesine konuşan Türkiye’nin Bern Büyükelçisi Alev Kılıç, İsviçre Ekonomi Bakanı Joseph Deiss’ın Türkiye ziyaretinin ertelenmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Çiğneye çiğneye yok edeceğiz

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsviçre’nin Winterthur kentindeki toplantıda, ‘Ermeni soykırımı uluslararası bir yalandır’ ifadelerini kullandığı gerekçesiyle 23 Temmuz’da gözaltına alınmış, sorgulamasının ardından serbest bırakılmıştı. Türkiye, Perinçek’in gözaltına alınmasından duyduğu rahatsızlığı İsviçre’nin Ankara Büyükelçisi Walter Gyger’e iletmişti.

Halaçoğlu için kırmızı bülten

İsviçre, daha önce de Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu için gıyabi tutuklama kararı almıştı. Halaçoğlu hakkında kırmızı bülten çıkaran mahkeme, kararına Halaçoğlu’nun, ‘Ermeni soykırımı söz konusu değildir’ şeklindeki sözlerini gerekçe göstermişti. Halaçoğlu bu nedenle, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in desteği ve eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in himayesinde düzenlenen Lozan 2005 etkinliklerine, davetli olmasına rağmen katılamamıştı. İki yıl önce de Türkiye, İsviçre’nin bir kantonunun parlamentosunda Ermeni iddialarının tanınması üzerine Dışişleri Bakanı’na yaptığı daveti geri çekmişti.

Yorumlar kapatıldı.