İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ödüllü Yayıncı İçin 15,5 Yıl Hapis İsteniyor

Yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu’ya, Prof. Dr. Dora Sakayan’ın kitabını yayımladığı için 5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. TYB’nin mücadelesi için onur plaketi verdiği Zarakolu için, bir başka kitap ve yazıdan toplam 10,5 yıl hapis cezası isteniyor.


——————————————————————————–

BİA Haber Merkezi

01/08/2005 Erol ÖNDEROĞLU hukuk@bianet.org

——————————————————————————–

BİA (İstanbul) – Belge Yayınları yetkilisi Ragıp Zarakolu’ya, Macc Gill Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Dora Sakayan’ın kitabını Türkçe’ye çevirterek yayımladığı için dava açıldı.

Prof. Skayan’ın “Bir Ermeni Doktorun Yaşadıkları-Garabet Haçeryan’ın İzmir Güncesi” başlıklı kitap nedeniyle yayıncı-gazeteci Zarakolu, 21 Eylül’de hakim karşısına çıkacak.

Yayıncı için 15,5 yıl hapis isteniyor

İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan, yazarı Türkiye dışında olduğu için yayıncısının yargılanacağı davada Zarakolu, “Türklüğü ve devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Gazeteciye dava 23 Mayıs’ta açıldı.

Yayıncı Zarakolu’ya, 10 yıldır Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanlığı ile “Düşünce ve İfade Özgürlüğü” mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğü için Temmuz başında bir şükran plaketi verilmişti. Zarakolu, Uluslararası Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Komisyonu’nda TYB’ni temsil ediyor.

Belge Yayınları yöneticisi Zarakolu’nun, İngiliz Yazar George Jerjian’ın “Gerçek Bizi Özgür Kılacak” başlıklı kitabını yayımladığı için “Devleti ve Cumhuriyeti tahkir ve tezyif” ve “Atatürk’ün anısına hakaret” iddiasıyla 7,5 yıl hapsi de isteniyor.

Ayrıca, “Yeniden Özgür Gündem” gazetesinde yazarlık yapan Zarakolu, Kuzey Irak’ta Kürt Federasyonu tartışmalarına Türk basınının tepkisini eleştirdiği “Sana Ne?” yazısı nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 312/2 maddesi uyarınca üç yıl hapis istemiyle yargılanıyor. Davaya 11 Ekim’de devam edilecek. (EÖ)

Yorumlar kapatıldı.