İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Alman Protestan Kilisesi’nde dönen dolaplar

Özdemir İnce

16 Temmuz tarihli ‘Alman Protestan Kilisesi’nin İşleri’ başlıklı yazımı okuyan bir okurumdan bir ileti aldım.

Okurum, Almanya’nın Bremen Kenti’ne 2000 yılında gelmiş. Türkiye’de aldığı eğitim ve meslek deneyimleri burada tanınmadığı için değişik işlerde çalışmak zorunda kalmış. Eşinin Alman olmasına karşın devletten herhangi bir yardım isteğinde bulunmamış. Bu yaz okulu bitiyor. Diploma tezi için ABD’de bulunan bir Alman firmasında staj yapması gerek, ama ABD’de dört ay geçimini sağlayacak parası yok, Ne yapsın? Öykünün gerisini kendisinden dinleyelim:

ETNİK KÖKEN KRİTERİ

‘Okulumda yabancı öğrencilere verilen burslarla ilgili yetkililerle bu konuda görüşmeye gittim. Bana Alman Protestan Kilisesi’nin Öğrenci Destek Birliği’ne (Evangelische Studentengemeinde) gitmemi tavsiye ettiler. Orada yabancı öğrencilere 3 aylık destek bursu verdiklerini söylediler. Oraya gittim. Orada konuştuğum kişi bana (kendisi Alman değildi, bundan eminim. Türkiye’den geldiği konusunda hemen hemen eminim. Etnik kökeni hakkında herhangi bir spekülasyon yapmak istemiyorum; çünkü Türkiye’den gelip, bozuk bir Almanca konuşan birinin kim olduğunu ayırt etme gibi bir yeteneğim yok) kilisenin her ülkeye göre ayrı kriterleri olduğunu ve Türkiye’den gelenler için bu kriterin etnik köken olduğunu söyledi. Yani sadece Türkiye’den gelen Kürt ve Ermeni öğrencilere burs verebildiklerini ve bu konuda elinin kolunun bağlı olduğunu söyleyerek toplamda 4 dakika olan görüşmemizi bitirmek istedi. Ben de kendisine Türkiye’den gelen birisinin Kürt mü, Türk mü olduğunu nasıl anladıklarını sordum. Bu kişi bana ‘Ya isminden, ya doğum yerinden anlıyoruz’ dedi. Eğer o da olmazsa burs almak isteyen kişinin herhangi bir Kürt organizasyonunda aktif olarak görev alması gerekiyormuş. Yani, öğrenci olup olmamam bile önemli olmamakla birlikte, örneğin PKK (ya da uzantısı) için aktif olarak çalışıyor olsaydım bu bursu almaya hak kazanabilecektim.’

Okurum daha sonra bana söz konusu Protestan Kilisesi Birliği’nin adreslerini gönderdi: (Evangelische Studentengemeinde (www.esg-bremen.de), Park Str. 107, 28209 Bremen, Almanya. Tel: +49 (421) 241 260 (Stipendien und Notfonds-Beratung; Burslar ve acil durum fon danışma). Okurum, aldığı bilgiye göre, danışmanın Frau Veronika Kröker olduğunu ancak büroya gittiği zaman adını bilmediği kişiyle karşılaştığını uyarı olarak yazıyor.

Bu olay Alman Protestan Kilisesi’nin ne denli politikaya battığının yüzlerce örneğinden sadece biri.

ERMENİ MİLİTAN

Kirlilik sadece Almanya ve kilise ile de sınırlı değil. Üniversiteler de öyle. Roma’da, her türlü yeterliliğe sahip birinin Kürt ya da Ermeni olmayıp Türk olduğu için bir üniversitenin Türkoloji bölümüne alınmadığını anlattılar. Almayan kişi, Türkiye’de de ünlü bir İtalyan hanım profesör. İtalya’da bir başka üniversitenin Türkoloji alt bölümünün başında bir Ermeni militan varmış. Dünyanın herhangi bir üniversitesinde bunun tersi mümkün mü? Düşünün!..

Yorumlar kapatıldı.