İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

`HARAÇ´IN 80. YILDÖNÜMÜ: ZOR VE MÜTEŞEKKİR BİR FAALİYET

Bugün 80. yaşını kutlayan ve sadece II. Dünya Savaşı yıllarında yayımına ara veren Paris “Haraç” günlük gazetesi Fransa’daki Ermeni yaşamını, siyasi, toplumsal ve kültürel kuruluşların faaliyetlerini yansıtması açısındann büyük önem taşımakta.

1 Ağustos 1925 yılında Paris’te Şavarş Nartuni ve Harnt Samuelyan desteğiyle Şavarş Misakyan tarafından kurulan gazete vatan dışında yaşayan Ermenilerin kimliğini koruması, “Hay Dat”, Ermeni dili ve kültürünü korumaya ilişkin takipçiliğiyle dikkati çekti.

İlk onyıllarında Hohida resmi organı olan gazete, pratikte, parti aşırılıklarına nadiren taviz verdi.

Ulusal ve kültürel çizgisiyle gazete kısa sürede düşünürleri ve bir edebiyatçılar neslinin ilk makalelerinin yer aldığı organ haline geldi. Şahan Şahnur’un, Nikoğos Sarafyan’ın Şavarş Nartuni’nin ilk çalışmaları bunlara örmnek olarak verilebilinir.

Şavarş Misakyan 1957 yılında yönetimi kızı Arpik Misakyan’a devretti. A. Misakyan bugün parti bağlantılarından bağımsız olarak, hemen hemen yanlız başına Arpi Totoyan’la beraber gazeteyi yönetmekte.

Globalleşen dünya koşullarında kimliğin korunmasına yönelik böyle bir faaliyet ancak bireysel mahrumiyetler bedeline rağmen gerçekleştirilebilir. “Haraç” gazetesi 80. doğum gününde Ermenistan ve Karabağ yanısıra tüm Dünya Ermenilerine ilişkin verdiği haberlerle üstlendiği misyonu başarıyla sürdürmekte.

Melanya Badalyan

Yorumlar kapatıldı.