İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ben Ermeniler gibi Türkler´e kin tutmuyorum

Ne Türkiye ne Türkler konusunda en küçük öfke ye kırgınlığım yok. Türkiye bana özlemini çektiğim aile yuvası sıcaklığını verdi. Ermeniler gibi düşünmüyorum. Kin tutmak kadar gereksiz bir duygu olamaz

31.07.2005

Stanley Johnson Atatürk ilkelerine karşı çıktığı için 1922’de İzmit’te öldürülen Osmanlı döneminin ünlü gazetecisi, yazar, eğitimci ve siyaset adamı Ali Kemal’in torunu. Guardian Gazetesi yazarı. Muhafazakar parti üyesi. Uzun yıllar AB parlamenteri olarak Brüksel’de görev yaptı.

Türkiye hakkındaki makalenizin zamanlama önemi nedir?

Başbakan Erdoğan’ın Londra ziyareti bana böyle bir yazı yazma fırsatı yarattı. Türkiye, 1960’lardan beri AB kapısında tam üyelik sırasının kendisine gelmesini bekledi. Bu olaya yakından tanık olan ender parlamenterlerden birisiyim. AB Türkiye’ye büyük haksızlık yaptı. Her yeni gelen ülke, Türkiye’yi kenara itip öne geçti.

İngiltere, dönem başkam olarak Türkiye’ye nasıl destek verir?

Bu Türkiye için büyük talih, ingiltere müzakerelerin saptırılmasına asla izin vermeyecektir.

İngiltere’nin Türkiye’nin üyeliğinde bu kadar ısrar etmesinin sebebi sizce nedir?

Son terör olaylarından sonra Türkiye’nin laik Müslüman bir ülke olarak AB’ye katılımı tüm Avrupa’nın yararına olacaktır. AB’nin Türkiye’yi modern Avrupa haritası içine almaması gibi hatalı bir karara gideceğine asla inanmıyorum.

Ali Kemal’in torunu olarak Atatürk ve Türkler’e karşı kin veya eziklik hissetmiyor musunuz?

Hayır. Babamdan da bana böyle bir kin ve nefret aşılanmadı. Zaten bahsettiğiniz olay iki nesil önce olmuştu. Atatürk’ü geniş bir şekilde araştırdım. Kanımca o çağının çok ilerisinde ender bir dünya lideriydi. Ayrıca Atatürk’ün büyükbabamın katliamı hakkında bilgisi olduğunu gösterecek bir delile de rastlamadım. Kaldı ki dönem Türkiye’nin kurtuluş savaşı dönemiydi. Türkiye savaştaydı. Öyle bir dönemde her şey olabilir. Modern Türkiye Cumhuriyeti’ni bu konuda asla suçlamıyorum.

Bu soruyu sormamın nedeni diaspora Ermenileri’nin aynı dönemlerdeki olayların kinini bugünlere taşımaları. Ermenilerin yaklaşık bir asır önce meydana gelen olayların hesabını modern Türkiye’den sormaları doğru mu?

Ben ne Türkiye ne Türkler konusunda en küçük öfke ve kırgınlık hissetmedim. Türkiye’yi ilk kez 1959 yılında ziyaret ettim. Ali Kemal’in ikinci eşi Sabiha ve kardeşi Sedat’ın Beyoğlu’ndaki evinde kaldım. Sonra merhum büyükelçi Zeki Kuneralp’in evinde bulundum. Gençlik yıllarında Türkiye bana özlemini çektiğim aile yuvasının sıcaklığını verdi. Diaspora Ermeniler’i gibi düşünmüyorum. Kin tutmak kadar gereksiz bir duygu olamaz.

Türkiye ve Türkler konusunda Batı’ya, AB’ye aktarmak istediğiniz başka konular yok mu?

En büyük isteğim ingiliz tabloitlerine Türkiye’yi anlatan yazılar yazmak. Daily Mail gazetesi bunların başında geliyor.

Neden tabloit?

Guardian zaten Türkiye’yi destekliyor. Önemli olan geniş kitleleri Türkiye’nin yanına çekmek, ingiliz basınına şu sıralarda düşen en büyük görev yabancı düşmanlığını körüklememek olacaktır. Türkiye’nin tam şu sıralarda büyük bir kampanyaya ihtiyacı var. İngiltere’de bombalar patlıyor. Halkın Müslüman düşmanlığına itilmemesi gerekir. Türkiye, ingiliz halkına kendini anlatmak için bundan daha büyük fırsat yakalayamaz.

İngiltere’deki geniş kitleler Türkiye’yi nasıl tanıyor? Laik bir ülke olduğumuzu biliyor mu?

İngilizler, Türkiye’yi tanıyor. Türkiye bugün birçok Batı Avrupa ülkesinden daha laik bir ülkedir. Bu mesaj Avrupa’da geniş halk kitllelerine ulaştırılmalıdır. Bu konuda Avrupa’daki önde gelen ciddi gazeteler bile hatalı yorumlar yayınlıyor. Belki AK Parti tabanından gelen baskılar nedeniyle kaçınıyor ama, laik, modern Türkiye’nin tanıtılması için bundan daha önemli bir zaman yakalanamaz.

Haber: Jan DEVLETOĞLU

Yorumlar kapatıldı.