İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

KAREN CŞMARİTYAN: `BU YILI YATIRIMLAR YILI OLARAK KABUL EDEBİLİRİZ´

Bu yılın ilk 6aylık ekonomik verilerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında Ticaret ve Ekonomi bakanı Karen Cşmarityan, bu yılın ilk 6 ayında GSYİH’nın %10.2 arttığını, ithalatın GSYİH’ya oranının %51,7 (geçen yıla göre %6,4 azalmış), ihracat ise GSYİH’nın %31,8’e karşılık gelmekte (%3,7 oranında düşmüş).

Bakan’ın açıkladığı bir göstergeye göre 4 yıl içinde ihracat 2,8 kat büyürken, ithalat 2 kat büyüdü.

Dramın değerlenmesine ilişkin olarak Cşmarityan, bunun ihracatçı firma gelirlerini azalttığını, ancak madencilkik sektöründe uluslararası piyasa fiyatlarının artmasıyla bunun dengelendiğini belirtti. Hafif sanayinnin dramın değerlenmesinden çok zarar gördüğünü, gıda sektöründeki firmalarınsa yönetimlerini iyileştirerek, uluslararası piyasal için daha rekabet edebilir ürünler sunmaları gerektiğini kaydetti.

Verilere göre sanayi mamülleri üretim hacmi %5,3 artmış, tarım %10,2, inşaat %43, perakende ticaret %5,1, halka sunulan hizmetler hacmi %15,6 artmıştır.

Cşmarityan dış ticaret hacminin 1,217 milyar dolar olduğunu (bir önceki yıla göre %27 artış), ihracatın %28,4 artarak 429 milyon dolar, ithaların %24,2 artarak 788 milyon dolar olduğunu, dış ticaret açığının ise 359 milyon dolar olduğunu ifade etti.

Üçer aylık bazda takip edilen yabancı yatırımlarınsa yaklaşık 60 milyon dolar tuttuğunu belirten Bakan Cşmarityan, 2005 yılınınn yatırımlar yılı olarak kabul edilebileceğini de sözlerinde vurguladı.

Ara Martirosyan (kısaltıldı)

Yorumlar kapatıldı.