İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Azınlık vakıfları emlakların peşinde

AİHM’in vereceği kararı bekleyen azınlık vakıfları, 1300 gayrimenkulün kendilerine verilmesini istiyor.

NTV-MSNBC
Güncelleme: 11:46 TSI 26 Temmuz 2005 Salı

İSTANBUL – Türkiye’de bulunan 120 cemaat vakfı, bin 300 gayrimenkulün kendilerine verilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme şimdi, Lozan Antlaşması’nda, Müslüman olmayan dini azınlıkların vakıflarına ilişkin, kritik bir karar almaya hazırlanıyor. İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, mahkemenin cemaat vakıfları lehine, insan haklarına aykırılık kararı çıkarabileceğini, bunun da vakıfların hızla önünü açacağını söyledi.

İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, son olarak Ermeni Hastanesi Vakfı tarafından Türkiye’ye karşı açılan “Mülkiyet Hakkı İhlali ve Ayrımcılık” davasının da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından kabul edilmesini şu sözlerle değerlendirdi:

“Bu, şu ana kadar 120 vakıf başvuruda bulundu bunlar bin 300 gayrimenkul kendilerine verilme talebi var. AİHM iç hukuk yolları tükenmeden ‘bir norm değerlendirmesi yapacağız’ diye bu talepleri kabul etti, gündeme aldı ve duruşma günü verdi. Bu konu AİHM’de değerlendiricek. Ama ne şekilde olacak bilmiyorum. İddiaları da şu Lozan Anlaşması da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırıdır. Bunun için önce ve sonra elde edilecek gayrımenkuller de bize verilmelidir talepleri de var.”

VAKIFLARIN ÖNÜ AÇILACAK

Sonucun azınlık vakıflarının önünü açabileceğine belirten Kolcuoğlu, “Bu konuda belki de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırılık tespitinde düşünebilir böyle bir karar çıkarabilirler. Bağış yapanlarla hibe edenlerin malları alınıp vakıfların önü açılmış olacak” dedi.

Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Selçuk Demirbulak da, iç hukuk yolları tükenmeden davanın mahkemece kabul edilmesini eleştirdi. Demirbulak, “Ne yazık ki, iç hukuk yolları tamamlanmadan bunu Strasbourg Mahkemesi de bu davayı kabul ettigi gibi Eylül’de de duruşması yapılacak” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.