İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Engizisyon sorgusu

Alaverdi TURAN, Şafak SEZGİN/LOZAN

İşçi Partisi (İP) Lideri Doğu Perinçek, ‘Ermeni soykırımı uluslararası yalandır’ sözleri yüzünden dün İsviçre’de gözaltına alınıp, 3.5 saat sorgulandı.

LOZAN Anlaşması’nın 82. yıldönümü nedeniyle İsviçre’de düzenlenen Lozan 2005 etkinliklerine katılmak üzere İsviçre’nin Wintertuhr kentine gelen İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek, sözde Ermeni soykırımını reddetiği gerekçesiyle açılan soruşturma çerçevesinde polis tarafından burada gözaltına alındı.

Winterthur kentinde düzenlenen panel sırasında, toplantı salonunda diğer misafirlerle birlikte oturan ve önceki gün ‘Ermeni soykırımı Avrupa’nın uluslarası bir yalanıdır‘ diyen Doğu Perinçek’in yanına sivil polisler gelerek, kendisiyle görüşmek istediklerini belirtti. Winterthur savcısının emriyle, ifadesi alınmak üzere gözaltına alınan Perinçek, saat 20.00 sıralarında otelin başka bir salonuna alındı. Ardından polis, Perinçek’i savcılığa götürmek üzere polis arabasına bindirdi.

SAVCIYA DA SÖYLERİM

Polis, Perinçek’i gözaltına alırken, ‘Korkmayın’ uyarısında bulundu. Bunun üzerine Perinçek polise, ‘Ben Türk’üm, korkmam. Siz korkuyorsunuz. Bu bir engizisyon sorgusudur. Bu söylediklerimi sizin yüzünüze de, savcınıza da, hakiminize de söyleyeceğim’ dedi. Perinçek, geçen mayıs ayında, İsviçre’de Türk Dil Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu ile ilgili soruşturma açılması üzerine, Lozan ve Bern kentlerinde basın açıklaması yaparak, ‘Sözde Ermeni soykırımı kararı tarihsel ve uluslararası bir yalandır ve bir engizisyon kararıdır’ demişti. Perinçek, aynı açıklamayı, Lozan etkinlikleri çerçevesinde de, önceki gün ve dün Zürih ve Wintertuhr’ta yineledi.

TÜRK AVUKATLAR DA GİRDİ

Perinçek’in sorgusuna, savcının iziniyle Lozan-2005 ekibinde Ankaralı avukatlarından Nusret Senem ve İsviçre Barosu’na kayıtlı Türk asıllı Suat Fert girdi. Türkiye’nin Zürih Başkonsoluğu’ndan bir görevlinin de içeride bulundu. Lozan-2005 heyetinde bulunan, Türkiye’deki çeşitli barolardan avukatlar da savcılık binası önünde toplandılar. İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir, olayı protesto ederek, yasama organının kendisini yargı yerine koyduğunu ve böyle bir uygulamanın yapıldığı ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini söyledi.

Sorgulama sırasında Perinçek sözlerini gerekçeleriyle açıklamaya sürdürünce sorgulama 3.5 saat sürdü. Perinçek sorgulamanın ardından serbest bırakıldı.

Halaçoğlu OLAYI

2004’ün Mayıs’ında Wintertuhr Kenti’nde bir sempozyuma katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, ‘Ermeni soykırımı söz konusu değildir’ dediği için, İsviçre’de arananlar listesine alındı. Prof. Halaçoğlu hakkında soruşturma açtıran İsviçreli savcı Andrej Gnehm, ‘Gelip ifade versin. Eğer ifade vermezse, İsviçre’ye giriş yaptığı zaman tutuklanabilir’ dedi. Prof. Halaçoğlu’nun sözlerinin ‘Yahudi soykırımı olmadı’ demekle eş olduğunu söyleyen Savcı Gnehm, 3 yıl hapis cezası isteyebileceğini belirtti. Prof. Halaçoğlu hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Türkiye’den bilgi de istenmişti.

Türk bayraklarıyla polise barikat

İP Lideri Doğu Perinçek’in İsviçre Polisi tarafından, ‘yaptığı açıklama nedeniyle’ götürülmesi salonda bulunanlar tarafından kısa süre içinde öğrenilince, kalabalık kapıya fırladı. Perinçek’in bulunduğu polis arabası sarılıp, Perinçek’in serbest bırakılması istenirken, araba da yumruklandı. ‘Türkiye’ sloganları atan kitle Perinçek lehine tezarühatta bulundular ve polislerle itişme yaşandı. Daha sonra 10 arabalık konvoyla polis arabası takip edildi.

Yorumlar kapatıldı.