İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

VENEDİK ERMENİSTAN ANAYASA REFORM TASLAĞINA İYİ NOT VERDİ

Önceki gece Anayasal Değişiklikler taslağına ilişkin Venedik Komisyonu’nun Görüş taslağı siyasi mercilere ulaştı.

Dün Parlamento Avrupayla Entegrasyon Komisyonu Bşk. Dikran Torosyan; Venediğin görüşüne ilişkin yorumlarını sundu.

Venedik komisyonu’nun gözden geçirilmiş Anayasa Reformu taslağının halihazırdaki şekliyle iyi olduğunu belirttiğini, bunun Parlamentoda ikinci kez görüşülerek onaylanması durumunda Ermenistan’da insan haklarına saygı, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanında Ermenistan Anayasası’nın Avrupa standartlarını garanti edeceği ve Avrupa’ya entegrasyon yolunda önemli yol alınacağı belirtildi. Ancak diğer yasalarda da iyileştirmeler yapılması gerektiği hatırlatması da raporda yer almakta.

Medya özgürlüklerine ilişkin yasal düzenlemelerin gözden geçirilmesi, Venedik Komisyonu talebiyle Ulusal Tv-Radyo Komisyonu üyelerinin tamımının devlet başkanınca seçilmesi değil, yarısının Meclis (ancak parti üyelerinden olmamak kaydıyla) kalan yarısının devlet başkanınca seçilmesi Venediğin dikkati çektiği konular arasında.

Venediğin dikkat çektiği diğer konular arasında Hükümet yapısının da yasayla belirtilmesi istenirken, tasarı yeni şerklinde devlet başkanının dokunulmazlıkları görev süresini tamamlaması sonrasında (eğer kabahatliyse) söz konusu olabilecek.

Hükümet oturumlarına devlet başkanının başkanlık edebileceği ve sadece dış ilişkiler, savunma ve ulusal güvenlik konularında oturuma çağırabileceği de müstakil bir maddeyle belirtilmekte.

Yargı alanında yapılan değişiklikler Venedik tarafından beğenilirken, bundan sonra yapılcak yasal değişikliklerin de gene Avrupa Konseyi katılımıyla ve uzmanların görüşü alınarak gerçekleştirilmesi Venedik Komisyonu tarafından önerilmekte.

Yerel yönetimlere ilişkin değişiklikleri de olumlu karşılayan Venedik, Erivan’ın komunite olduğunu tekrara hatırlatmakta ve Belediye başkanının da seçimle gelmesi gerektiği belirtilmekte. Ancak Avrupa Şartı’nın komunite liderinin dolaylı seçimle yönetime gelebileceği de raporda belirtilmekte.

Venedik Komisyonu Raporu, Ekim’de yapılacak tam katılımlı Venedik Komisyonu oturumunda onaylanmak üzere sunulacak.

Garine Danielyan

Yorumlar kapatıldı.