İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TÜRK TANINMIŞ TİYATRO YAZARI VE UZUN YILLAR SİYASİ MAHKUM OLARAK YAŞAMIŞ EŞBER YAĞMURDERELİ’NİN `AKREP´ OYUNU ERMENİSTAN’DA SAHNELENECEK

Türk tanınmış tiyatro yazarı Eşber Yağmurdereli Ermenistan’ı ziyaret etti.

Türkiye’de insan hakları mücadelesi için 1976 yılında tutuklanan ve hayatının 18 yılını hapisanelerde geçiren, küçük yaşta görme yetisini kaybetmiş Eşber Yağmurdereli, birçok dile çevrilmiş ve halihazırda film olarak da çekilmekte olan “Akrep” isimli eserinin Ermenice olarak sahneye konulmasını arzu ettiğini ifade etti.

Eser 12 Eylül 1980 Askeri cuntası lideri Kenan Evren ve arkadaşlarını anlatmakta. Bilindiği gibi bu askeri darbe sonrasında Türk, Kürt, Ermeni, Rum, Arap, Asuri vd. Milletrlerden birçok insan hapisanelerde çile çekmişlerdi.

Gabriel Sundukyan Akademik Tiyatrosu Md. Vahe Şahverdyan, Sarkis Mikayelyan’la işbirliği içinde oyunu kısa sürede sahneleme yönünde söz verdi.

Türk idarecilerin böylesi siyasi içerik taşıyan bir oyunun Ermöenistan’da sahnelenmesine karşı olup olmayacaklarına ilişkin soruya E. Yağmurdereli, “Son dönem Ermeni-Türk ilişkilerinde yumuşama malum. AB, uluslararası güçler ve Türk muhalif güçlerinin zorlamasıyla ilişkilerin her iki taraf için de sevindirici sona ulaşacaktır” diyerek yanıtladı.

Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin iyileşmesinde aydınlara büyük rol düştüğünü ifade eden Yağmurdereli, gençliklerinin 12 Eylül zindanlarında geçtiğini, İstanbul’da birçok Ermeni dostları olduğunu da sözlerinde belirtti.

Osmanlı İmp. Devrinde olduğu gibi bugün de Ermenilerin sanat, edebiyat, tiyatro ve ekonomi alanında büyük katkıları olduğunu söyledi

Yağmurdereli “başkentinize hayranım, Güney Kafkasya’daki gerçek Avrupa kenti”şeklinde konuştu.

H. Moskofyan, Erivan-Istanbul

Yorumlar kapatıldı.