İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

OKUYUCU VANADZOR İSMİNİN MİKOYAN OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİNE KARŞI

Ruben Badalyan’ın SSCB’nin önemli devlet adamlarından Anastas Mikoyan’a ilişkin olarak kaleme aldığı “Kriz zamanlarının en iyi yöneticisi” başlıklı maklasine ilişkin olarak okuyucu, Hem Anastas Mikoyan’ a hem de uçak konstrüktörü Artem Mikoyan’a (Mig uçaklarının babası) saygısının sonsuz olduğunu belirtmekle beraber, Vanadzor isminin Mikoyan olarak değiştirilmesi önerisine karşı.

Okuyucu bunu şu gerekçlerle açıklamakta. Öncelikle Vanadzor en eski ermeni yer adlarından biri ve Nahcivan, İçevan isimlerinin olduğu gibi “Tufan” olayıyla bağ kurmakta.

Bunun dışında Ermenistan’a fayda verniş daha birçok insan olduğunu da ifade eden okuyucu, Anastas Mikoyan’ın vatanseverliğinden de yer yer şüphe duyulabileceğini kaydetmekte ve buna Acarya’da müslümanlaşmış olarak yaşayan ve aslen Hemşinli ermenilerin (Bunlara Hamşil veya Hamşit olarak adlandırılmakta) Ermenistan’a ve hristiyanlığa geri dönüş için yaptıkları başvuruya red cevabı veren de gene kendisi olmuştu.

Bilindiği gibi Acarya’da yaşayan 6000 Müslüman Ermeniye, ermeni ismi verilmedi. II. Dünya savaşı yıllarında Meshet türkleriyle beraber Orta Asya ve Kazakistan’a sürülen Hemşinliler’den küçük bir grup bugün Krasnodar’da yaşamakta.

Marat Meclumyan , Doni Rostov

Yorumlar kapatıldı.