İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Türkiye’nin üyelik olasılığı azaldı’

Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye’nin üyeliğini tartışmayı sürdürüyor.

NTV
Güncelleme: 05:59 ET 15 Temmuz 2005 Cuma

NÜRNBERG – Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ingo Friedrich, Türkiye’nin tam üyelik ihtimalinin iyice azaldığını savundu. Alman Sosyal Demokrat Partisi ve Federal Meclis Milletvekili Günter Gloser ise Türkiye’ye verilen sözlerin tutulması gerektiğini belirtti.

Almanya’nın Nürnberg kentinde, Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili bir panele katılan Friedrich, Türkiye’ye imtiyazlı ortaklık verilmesinin daha büyük bir ihtimal olduğunu belirtti.

Alman parlamenter, “Türkiye’yi tam üyeliğe alma ihtimali biraz daha azaldı. Fransa ve Hollanda’dan sonra hiçbir şey değişmedi denemez. Türkiye, Kıbrıs Rum Yönetimi’ni tanımadığı takdirde değil üyelik, müzakerelerin bile başlamaması söz konusu olabilir. Temel olarak bir değişiklik söz konusu. Türkiye’nin AB’ye girme olasılığı çok azaldı. Tam üyeliğe almamız için bir sorun yok, ama tartışmamız lazım, tartmak lazım. İmtiyazlı bir ortaklığa daha çok neden görüyorum. Türkiye ile de varılacak çözümler, imtiyazlı bir ortaklıktan geçmektedir” diye konuştu.

‘HAREKET PLANINA UYULMALI’

Aynı panele katılan Alman Sosyal Demokrat Partisi ve Federal Meclis Milletvekili Günter Gloser ise Aralık ayında AB’nin 25 üyesinin Türkiye hakkında bir karar aldığını hatırlattı ve bu hareket planının uygulanması gerektiğini savundu.

Gloser, “Türkiye önemli mesafeler katetti. Bakın Türkiye’deki modern ve barışçıl duruma. Çıkıp, ‘Bu yolu sizinle birlikte gidemeyeceğiz’ diyemeyiz. Amaç tam üyeliktir, bu sürece eşlik etmek zorundayız” dedi.

Yorumlar kapatıldı.