İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Prof. Halaçoğlu’nun adı bile İsviçre’yi karıştırdı

Celal ÖZCAN / MÜNİH

Gelecek pazar günü Lozan’da düzenlenecek olan ‘Lozan Anlaşması’nı kutlama etkinliklerine Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu’nun da katılacağı haberleri, İsviçre’yi karıştırdı.

Tagesanzeiger Gazetesi, ‘Türkiye’den zor ziyaret’ başlığıyla haberi duyurdu. Gazete, Türkiye’den İsviçre’ye 6 günlük kutlamalar için bir uçak dolusu tanınmış kişinin geleceğini ve bunlar arasında Ermeni soykırımını inkár eden iki kişinin adının geçtiğini yazdı. İsviçre Dışişleri Bakanlığı ve Winterthur savcılığında da hararetli saatler yaşandı. Prof. Halaçoğlu hakkında soruşturma başlatan Savcı Andrej Gnehm, profesörün İsviçre’ye gelirse kendisine başvurmasını beklediğini söyledi. Savcı, ‘Başvurmaması durumunda tutuklanır mı?’ sorusuna, tutuklamanın ‘haklı olmayacağı’ yanıtını verdi. Kutlamalara İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek’in de katılacağı öğrenildi. Perinçek, Prof. Halaçoğlu’na destek için, ‘Ermeni soykırımı yoktur’ diye İsviçre’de bir dizi eylemde bulunmuştu.

Savcı, ‘Gelirse tutuklanır’ demişti ama…

PROF. Dr. Yusuf Halaçoğlu, 2 Mayıs 2004’de İsviçre’nin Winterthur kentinde yaptığı bir konuşmada; ‘Ermeni soykırımı yoktur’ dediği için, hakkında soruşturma başlatılmıştı. İsviçre Ceza Yasası’nın 261. Maddesi B Şıkkına göre, soykırım inkárı için 3 yıl hapis cezası öngörülüyor. Savcı Andrej Gnehm, Hürriyet’e ‘Prof. Halaçoğlu, gelip ifade vermezse, ilerde İsviçre’ye gelirse tutuklanabilir’ demişti. Türkiye’de tepkilere yol açan gelişme üzerine, İsviçre hükümeti devreye girmiş ve savcılığı devre dışı bırakmıştı.

Yorumlar kapatıldı.